Japán felé közeleg az Ioke tájfun

2006.09.01. 11:54

A 2006-os trópusi ciklon szezon legstabilabb és legerősebb tájfunja, az Ioke már közel 5000 kilométert tett meg, miközben semmit sem gyengült. Az immár több mint egy hetes útját kizárólag az óceán felett tette meg, csak egy-két kisebb szigetet érintett. Jelenleg pontosan Japán felé tart, de még nem lehet tudni, fog-e veszélyt jelenteni a szigetországra.

Az elmúlt hét közepén keletkezett az Ioke tájfun a Csendes-óceán legközepén, nagyjából a nyugati hosszúság 155. és északi szélesség 10. fokán. Már a keletkezési helyszín sem mindennapi, hiszen a trópusi ciklonok nagy része 3 kitüntetett térségben "születik": Karib-térségben, a Csendes-óceán keleti felén, illetve Délkelet-Ázsiában.

A legerősebb jelzőt az Ioke tájfun azért kapta, mert középpontjában lévő tengerszinti légnyomás 920 mb, mely eddig a legalacsonyabb az idén. A tájfun különleges születési helye elősegítette a hosszú élettartamot, hiszen végig meleg tengervíz felett haladt nyugat-északnyugati irányba. Az Ioke előtt szinte megnyílt az út, hiszen tőle nyugatra végig felhőmentes területek voltak és vannak továbbra is, így a lehető legmagasabb tengerfelszíni hőmérséklettel találkozik útja során, ami tovább élteti.

Forrás: ICI

A legnagyobb szélsebesség az Iokéban "csak" 150 km/óra, de ez nagy területre hat ki rendkívül tartósan. A trópusi ciklonok átlagos 3-4 napos élettartama helyett már 8 napja örvénylő Ioke óránként 15-20 kilométeres sebességgel halad nyugat-északnyugat felé. Magasabb szélességeket várhatóan egyre inkább északra veszi az útját. Eddig több mint 5000 kilométert tett meg.

Jelenleg egyenesen Japán felé tart, de hétfőig még nem éri el a térséget. A Japán Meteorológiai Ügynökség előrejelzése szerint hétfőn lassú gyengülésbe kezd az Ioke tájfun. Még nem lehet megmondani, hogy végül is eléri-e Japánt, és ha igen, mennyire tartja meg odáig energiáját.

KAPCSOLÓDÓ CIKK