Hőségrekordok az USA középső vidékén

Vágólapra másolva!
Egy hete tart a nagy hőség az Egyesült Államok középső vidékén. Sokfelé dőltek meg a hőmérsékleti rekordok. A nagy meleg hétfőn a keleti partokat is elérte, ott a magas hőmérsékletek fülledtséggel is járnak.
Vágólapra másolva!

Egy anticiklon épült fel az USA középső vidékén az elmúlt hét közepén, így ezeken a területeken a leszálló légmozgások felhőoszlató hatása érvényesül. A Sziklás-hegység középső vidékére délnyugati áramlással meleg légtömegek érkeztek, amelyek átkelve a magas gerinceken a maradék nedvességüket is elveszítették, a kicsapódás során további hő szabadult fel bennük. A hegylánc keleti előterében tehát egyszerre érvényesült a magassági melegáramlás és a főnhatás. A két jelenség együttesen sokfelé új melegrekordokhoz vezetett. A térséget 42-44 fokos forróság jellemezte az elmúlt hétvégén. A nagy hőséget ellensúlyozza a sivatagiasan alacsony páratartalom, így elviselhetőbb a hőhullám.

Az anticiklon középpontja keletebbre helyeződött, így a meleg levegő hétfőtől elérte a sűrűn lakott keleti partvidéket. Ez a légtömeg azonban már a Mexikói-öböltől indult el, így a páratartalom meglehetősen magas. Ugyan hőségrekord várhatóan keleten nem fog megdőlni, a fülledtség miatt az itteni 35-38 fokot nehezebb elviselni a 40 fok feletti száraz hőségnél.