Vágólapra másolva!
A Csendes-óceán keleti medencéjében július 7-én keletkezett tájfun, a Man-Yi már Japán partjait fenyegeti. A tájfun a Saffir-Simpson-skála szerint csütörtökön elérte a IV. fokozatot. Vasárnap Tokiót veszélyezteti a vihar.
Vágólapra másolva!

A trópusi ciklonokat kialakulásuk helyétől függően másként nevezik, a Csendes-óceán térségében tájfunnak, az Atlanti-óceán és a Karib-tenger térségében hurrikánnak. Hevességüket a Saffir-Simpson-skála segítségével adják meg. A skála 5 fokozatú. Az I-es fokozatú tájfun a leggyengébb, csak kisebb károkat okoz. A V-ös fokozatú a legpusztítóbb, amelyben a szélsebesség elérheti a 250 km/h-át, méteres áradásokat és a tengertől 10-15 km-re is teljes pusztítást végez.

A Man-Yi keletkezési helyétől nyugati, délnyugati irányba halad. A IV-es fokozatúra erősödött tájfunban csütörtökön 220 km/h a szélsebesség, a széllökések erőssége pedig elérheti a 270 km/h-át is.

Az előrejelzések szerint a Man-Yi kissé legyengülve szombaton éri el Japán déli főszigetét, ahol éppen most szerdán egy nap alatt több mint 250 mm csapadék hullott. Vasárnap pedig Tokiót veszélyezteti a viharobjektum. Bár a szelek jelentősen csökkennek, a kiadós csapadék árvizeket, földcsuszamlásokat okozhat a hegyekben gazdag szigetországban.