Európa hétvégi időjárása

Vágólapra másolva!
Az elmúlt napokban Európa időjárását rendkívüli változékonyság jellemezte. Az északi hűvös esős és a déli meleg területek között nagy hőmérsékletkülönbségek alakultak ki. A hétvégétől azonban Észak-Európa kivételével mindenhol kánikulai melegre lehet számítani.
Vágólapra másolva!

Az Atlanti-óceán felett egy nagy kiterjedésű anticiklon található, amely egyre jobban benyúlik a kontinens fölé. Az anticiklonokat nyáron általában nyugodt időjárás jellemzi, zavartalan napsütést és nagy meleget okozva.

A kontinens nyugati és középső vidékeit érintő anticiklon várhatóan hosszabb ideig alakítja időjárásunkat, afrikai forróságot okozva ezzel. Péntektől egyre kevesebb lesz a felhőzet, és csapadékra is már csak Németország és Észak-Franciaország területén számíthatunk. Szombattól mindenhol kitisztul az ég, a maximális hőmérséklet 26-30 fok között alakul. Dél- Európában 35 fok feletti hőségre készülhetünk.

Így, aki erre az időszakra tervezi a nyaralását nagyon kellemes időt fog ki. A tengeri pihenésre vágyóknak elsősorban a Földközi-tenger ajánlott, de a Fekete-tenger partvidékén sem fognak fázni. A Fekete-tenger 24 fokos, a Földközi-tenger felszíni vízhőmérséklete általában 24-26 fok.

Ugyanakkor Nagy-Britanniát egy markáns ciklon éri el szombaton, amely hűvös, csapadékos időt okoz a szigetországban. Az idelátogatóknak melegebb ruhákkal és esernyővel érdemes felszerelkezniük.