Veszélyben az abszolút hőségrekord

Vágólapra másolva!
Az igen erős hőhullám létrejöttében szerepet játszott a nagytérségű időjárási folyamatok kedvező alakulása, a még mindig magas delelési napmagasság és a múlt heti hidegfrontnak köszönhető alacsony páratartalom. A magas hőmérsékletek és erős napsugárzás mellett a forró időszak hosszúsága okozza a legnagyobb megterhelést: várhatóan szombatig kitart az afrikai idő. Indokoltan rendelték el tehát a harmadfokú hőségriadót, a héten veszélybe kerülhet az abszolút hőségrekord is.
Vágólapra másolva!

Több időjárási tényező összejátszása

A hőhullámhoz vezető, "szerencsés" módon egybeeső időjárási folyamatok megértéséhez időben néhány napot vissza kell mennünk. Az elmúlt hét csütörtökjén erőteljes északnyugati áramlással még hűvös és száraz (alacsony harmatpontú, ez utóbbinak még fontos jelentősége lesz a későbbiekben) levegő érkezett térségünkbe egy ciklon nyugati oldalán.

Péntektől a magasabb rétegekben (5-6000 méteren) délnyugati irányból elkezdődött a meleg levegő áramlása, miközben anticiklon alakult ki. A hétvégén még markánsabbá vált a Kárpát-medence felett nagy magasságban a melegáramlás, amelyet fokozott az Írország közelében erősödő ciklontevékenység. Az alsó troposzférában (a légkör alsó tartománya) tartós délnyugati áramlással Afrika északi részéről, az Ibériai-félsziget, illetve a Földközi-tenger nyugati medencéjének irányából az ott felhalmozódott igen meleg és száraz levegő indult el a Kárpát-medence irányába. Az itt lévő száraz levegőre érkező meleg és szintén száraz levegő segítette elő a felhőzet gyors csökkenését, a magas napállás mellett az igen erős besugárzást.

A napsugárzás erősségét a hétvégén fokozta a levegő tisztasága, amely szintén a múlt hét közepi hidegáramlásokra vezethető vissza. Az érkező meleg levegő hőmérséklete és a Nap energiája a száraz levegőben gyorsan átadódott a talajközeli légrétegeknek, mert az alacsony nedvességtartalom kevés energiát vitt el. Ennek volt köszönhető, hogy míg csütörtökön 23 fokot mérhettünk a délutáni órákban, szombaton már 32 fokot, vasárnap 35-36 fokot.

Egyelőre tovább romlik a helyzet

Az előttünk álló napokban a nagyléptékű időjárási helyzetben lényegi változás nem várható. A hidegörvény továbbra is Északnyugat-Európa felett marad, a Kárpát-medence felett pedig tartóssá válik az anticiklon. Délnyugati áramlással még mindig magasabb hőmérsékletű levegő érkezik. A felhőtlen ég mellett a Nap energiája az egyre melegebb alsó légrétegben és a továbbra is száraz levegőben erőteljesen érvényesül, csupán a napról napra fokozódó por- és egyéb légszennyezettség gyengítheti némileg a besugárzást.

Szerdától főleg az Alföldön, a délkeleti tájakon elérjük a 40 fokot. Segíti még a folyamatot, hogy a hét közepétől nyugat felől a kontinens belseje felé mozgó hidegfrontok fokozatosan megszűnnek a közép-európai régióban, de hatásukra a Kárpát-medencében és környékén állandósul a front előtti, délről érkező melegedés.

A meleg a csúcspontját előreláthatólag pénteken éri el, amikor délen, délkeleten többfelé is lehet 40 fok, helyenként 41 fok. Hazánkban eddig a legmagasabb hőmérsékletet 2000. augusztus 21-én regisztrálták Békéscsabán, akkor 41,7 fok volt. Most jó eséllyel számíthatunk ennek megdőlésére.

A hőségnek a legfrissebb számítások szerint a szombat estétől vagy vasárnaptól érkező hidegfront vet véget.

Harmadfokú hőségriadó - most először

Hazánkban 2005-ben vezették be a hőségriadók rendszerét. A legmagasabb riasztás, a harmadfokú hőségriadó elrendelésére most került először sor. A harmadfok kritériuma, hogy a napi középhőmérséklet három egymást követő napon meghaladja a 27 Celsius-fokot. Most az ország legnagyobb részén keddtől péntekig, azaz négy egymást követő napon haladja meg várhatóan a középhőmérséklet a határértéket, sőt az ország délkeleti vidékén akár 6 egymást követő, rendkívül forró nap sem kizárt (hétfő-szombat).

A hazai meteorológiai mérések több mint százéves történetét figyelembe véve a jelenlegi hőhullám valóban különlegesnek mondható. Ehhez részben hasonlót a húszas évek végén, majd 1950-ben, legutóbb pedig 2000-ben tapasztalhattunk. A hőhullám rendkívülisége mind a nappali hőmérsékletek mértékében, mind pedig a forró periódus hosszában mérhető. A több napig fennálló, állandóan magas napi középhőmérséklet igen nagy megterhelést jelent szervezetünknek.

Veszedelmes élettani hatások

A forróság egyhetes időtartama okozhatja a legnagyobb élettani és gazdasági kihívásokat. Az egyre melegebb éjszakákon sokan nem tudnak eleget aludni, így a munkanapokat eleve legyengült szervezettel kezdik. A klimatizált, párásítóval hűtött helyiségekben is magas páratartalom alakul ki, amely szintén fokozza a fáradékonyságot. A tompuló reflexek miatt munkánk hatékonysága alacsony, és nő a balesetek bekövetkeztének esélye is. A közlekedés résztvevőitől most lassabb reagálást várhatunk el, érdemes nagyobb követési távolságot tartani, a gyalogosokra jobban ügyelni. A gyalogosoknak is nagyobb körültekintést igényel az úttesten való áthaladás.

Kövesse figyelemmel részletes időjárási tájékoztató cikkünket, melyben sok fontos tanáccsal szolgálunk a hőség ellen. Vegyük ezeket most nagyon komolyan!

Külön is kiemeljük, hogy az idősek, kisgyermekek és a krónikus (különösen a keringési) betegségekben szenvedők még inkább veszélyeztetettek lesznek a héten. Egyre magasabb lesz az átlaghőmérséklet, az átforrósodó lakások sem tudnak már védelmet nyújtani a hőség ellen, az éjszakák sem hoznak jelentős enyhülést. A fokozatosan kifáradó szervezet egyre nagyobb terhelésnek lesz kitéve.

Az egészségügyi hatásokról és teendőkről ebben a cikkben tájékozódhat részletesebben.

A kánikula és az erős besugárzás hatására a fotokémiai reakciók során keletkező szennyezőanyagok - többek között a felszínközeli ózon - koncentrációja emelkedik, ezenkívül a porszennyeződés mértéke és a pollenkoncentráció is növekszik. A szennyeződés mértékét mérsékli, hogy a felszín felmelegedésekor fellépő, függőleges száraz áramlások 1000-1300 méter vastagon átkeverik a légkört, a szennyezőanyagok ebben a viszonylag vastag rétegben sokasodnak. A legnagyobb koncentrációk a reggeli csúcsforgalom idején jelentkeznek.

Folyamatos tájékoztatást adunk a hőhelyzetről és a védekezési lehetőségekről a címoldali "Hőség" fül alatt.