2007 lehet a második legmelegebb év

Vágólapra másolva!
Az 1860-as években kezdődött mérések óta eltelt, közel 150 év második legmelegebb éve lehet 2007.  A különböző természeti csapások, mint például a pakisztáni súlyos áradások, a Kínán, Görögországon és a napokban Európán végig söprő hőhullámok mind előjelei lehetnek a klímaváltozásnak.
Vágólapra másolva!

Az idei év lehet a második legmelegebb év, mióta az 1860-as évektől folyamatos méréseket folytatnak Európában. Az elmúlt 150 évben a legmelegebb 10, az 1990-es évek voltak. Az elmúlt év a hatodik legmelegebb esztendő volt a földkerekség egészét tekintve, a negyedik legmelegebb az északi féltekén és a második legmelegebb Franciaországban, az IMO (International Meteorological Organisation - Nemzetközi Meteorológiai Szervezet) tanulmánya szerint.

A mérési adatok alapján, az eddigi legmelegebb év az 1998-as volt. Minden jel arra utal, hogy 2007 lehet a második a sorban, de persze ez az év végéig még változhat.

2006 végén klímakutatók által készített előrejelzések még azt mutatták, hogy 2007 felül fogja múlni az 1998-as évet, az üvegházgáz-kibocsátás és az El Nino (A trópusi Csendes-óceán vidékén 2-6 éves periódusú éghajlati jelenség, mely az óceán és a légkör kölcsönhatása révén alakul ki. Két szélső állapota az El Nino (meleg) és a La Nina (hideg). El Nino-időszakokban Peru partjainál a szokásosnál melegebb az óceán vize, La Nina idején jóval hűvösebb.) jelenségnek köszönhetően, amelyek melegítik a Csendes-óceánt.

Természetesen a légkör nem egy szabályos rendszer, ezért a ritkán bekövetkező extrém időjárási helyzetek még nem tekinthetők a klímaváltozás előjeleinek, ezek a légkör kaotikus mivoltából is következhetnek. Azonban szinte minden klímakutató egyetért azzal, hogy a szélsőséges időjárás folytatódni fog, egyes területeken gyakoribbak lesznek az aszályok, máshol az árvizek és a mostanihoz hasonló hőhullámok, valamint növekszik a heves viharok száma.

2007 időjárása elég változatos képet mutat eddig is. Pakisztánban, Afganisztánban és Indiában pusztító áradások miatt több mint 500 ember vesztette életét. Görögországban 46 fokosra melegedett a levegő a nyár elején, ezen a héten pedig egy erőteljes hőhullám söpör végig Dél- és Közép-Európán. Kína egyes területein is erőteljes melegedés tapasztalható. Eközben Angliában és az Egyesült Államokban, Texas államban rendkívüli esőzések tapasztalhatók.

A klímaváltozás megfékezése megkívánja a globális együttműködést, és egy védekezési stratégia kidolgozását. Az éghajlat megváltozása növekvő kockázatot jelent az emberiség számára. A népesség növekedése miatt sok ember zsúfolódik a városokba vagy telepszik le olyan területeken, ahol már most is nagy az árvízveszély, illetve az aszályos időszakok gyakorisága.
Az időjárási szélsőségek gyakorisága miatt egyre sürgetőbb a világ országainak összefogása, valamint az, hogy a politikusok is elsőbbséget adjanak ennek a témának.