Árvíz és erdőtűzek - szélsőségek Európában

Vágólapra másolva!
Napok óta hatalmas szélsőségek között ingadozik Európa időjárása. Míg a Brit-szigetektől Németországig a rendkívüli mennyiségű csapadék okozott áradásokat, nálunk és a Balkánon az afrikai hőségben erdőtüzek alakulnak ki, melyek holnap, az erős szélben még veszélyesebbé válhatnak.
Vágólapra másolva!

Egy hónapon belül a második rendkívüli csapadékhullám vonul végig a Brit-szigeteken. A hétvégén sokfelé léptek ki a folyók a medrükből, a légi közlekedés is akadozott. Hétfő délelőtt még sokfelé volt heves esőzés, de ezt követően szerencsére másfél napos csapadékszünet várható.

Ugyancsak heves esők tomboltak az elmúlt hétvégén Németország déli vidékén és Berlin közelében. Egyes településeket rövid időre egy méteres vízáradat borított el, sokaknak el kellet hagyniuk otthonaikat, az utakon autóikat. Az árvíz mellett sokfelé pusztított jégeső is.

Hétfőn Franciaországban egy sekély ciklon okoz hatalmas csapadékot. A kontinens nyugati és középső vidékén kialakult csapadékokat erőteljes hőmérsékleti különbségek energizálják. Az éles frontzónák mentén gyakran alakulnak ki kisebb ciklonok, melyekben az erős instabilitás felhőszakadásokat okoz.

A nagy hőmérsékleti kontraszt másik oldalán Itália déli vidéke és a Balkán áll, de a szélsőségesen forró légtömegek kedd délig a Kárpát-medencét is érintik. A Balkánon a hőmérséklet nagy területen haladja meg a 40 fokot, sőt helyenként a 45 fokot is eléri. Ennek következtében egymás után pattannak ki a kisebb-nagyobb erdőtüzek.

Hazánkban is pusztítanak a régóta nem látott hevességű és kiterjedtségű erdőtüzek. Vasárnap az erős szél különösen szította a lángokat, de hétfőn sem sokkal jobb a helyzet. Kedden a megerősödő, helyenként viharossá fokozódó szél a 40 fokban ismét rendkívül megnehezíti a védekezést mindenekelőtt az Alföldön. Segíthet viszont a fronttal helyenként megérkező csapadék.

Részletes előrejelzésünket itt olvashatja.