Európa hétvégi időjárása

Vágólapra másolva!
Dél- és Közép-Európa időjárását egy nagy kiterjedésű anticiklon alakítja, aminek következtében sok napsütésre lehet számítani, igazi nyaralóidő várható a következő napokban.  Az Észak-Európába utazók nem ilyen szerencsések, ott egy ciklon okoz továbbra is hűvös, esős időt.
Vágólapra másolva!

A mediterrán országokban a következő napokban is folytatódik a nyárias meleg idő. Akik tengerparti nyaralást terveznek, bátran induljanak útnak. A zavartalan napsütés mellett a levegő hőmérséklete mindenhol meghaladja a 30 fokot. Spanyolországban a hétvégén akár 38 fok is lehet, hasonló melegre számíthatnak az Olaszországba és Horvátországba utazók is. A Délkelet-Európába készülőknek is sok napsütésben lesz részük, Görögországban és Bulgáriában 33-38 fok várható. A nagy melegben igazán kellemes felfrissülést nyújtanak a tengerek, a Földközi-tenger hőmérséklete 25-27 fok, az Adriai-tenger 27 fokos. Az UV-sugárzás ezekben a déli országokban rendkívül erős lehet, ezért mielőtt útnak indulnak, gondoskodjanak bőrük megfelelő védeleméről, a déli órákban pedig feltétlenül kerüljék a tűző napot.

Akik hétvégére Angliába vagy Észak-Európába készülnek, kirándulások helyett inkább múzeumlátogatást tervezzenek. Ezekben az országokban ugyanis egy markáns ciklon alakítja az időjárást, ezért sokfelé lesz egész nap borult, esős az idő. Angliában az elmúlt napokban is sok gondot okozott a rendkívüli esőzés, az újabb csapadéksáv, amely a hétvégén éri el a szigetországot, tovább ronthatja a helyzetet. A hőmérséklet sok helyen még a 25 fokot sem éri el. A Brit-szigetek térségében 16-21 fok várható, és a kontinens északnyugati területein sem lesz sokkal melegebb, Franciaország és Németország északi területein is mindössze 20-25 fokig emelkedik a levegő hőmérséklete.

Hazánkban a hétvégére visszatér a kánikula, kellemes strandidőre számíthatunk. A várható időjárásról részletesen itt tájékozódhat.