Szélsőséges idő Dél-Ázsiában

Vágólapra másolva!
Helyenként a szűnni nem akaró monszun-esők következtében létrejövő árvizek, máshol a szárazság okoz gondokat Ázsiában. Július végén rendkívül szélsőséges volt az idő a térségben.
Vágólapra másolva!

Július második felének időjárása rendkívül szélsőségesen alakul Dél-Ázsia számos területén. Indiában és különösen Bangladesben hetek óta folyamatos árvízveszély áll fenn az idén a szokásosnál is erősebb monszun-tevékenység következtében. A nagyobb folyók áradását fokozza a Himalája hótakarójának erőteljes olvadása, Nepálban is nagy károkat okoztak a medrükből kilépő folyók. Bangladesben több, mint egymillió embert kellett kitelepíteni. Az áradások érintik Kína déli részét, miközben a világ legnépesebb országának keleti, északkeleti tájain sohasem látott szárazság és rekord meleg uralkodik.

Ugyancsak nagy a szélsőség a szigetvilágban. Japánt immár a második veszélyes tájfun közelíti meg, az átlagosnál jóval csapadékosabb az idő. Ugyanakkor a Fülöp-szigeteken a trópusi ciklonok pusztításait sem bánnák, ha az véget vetne az aggasztó méretű szárazságnak. Pedig tavaly ősszel négy tájfun robogott keresztül az országon, nem kis károkat okozva.