Heves esők a Balkánon

Vágólapra másolva!
Vasárnap és hétfőn Bulgária keleti részén folyamatos, 24 órát is meghaladó intenzív esőzés alakult ki. Helyenként felhőszakadás, jégeső tarkította a csapadékos órákat. A hegyi patakok, folyók vize gyorsan emelkedik, szerencsére a száraz talaj sok vizet képes elnyelni. A tartós esőnek kedden vége, de rövid intenzív zápor továbbra sem kizárt.
Vágólapra másolva!

Július közepén még 45 fokos rekord hőséggel küszködött Bulgária, a hét elején a nagy esők okoznak gondokat a balkáni országban.

4000-6000 méter magasban hideg levegő érkezett a hét végén a Balkán-félsziget északi vidéke fölé. A hideg légtömeg utánpótlása a magasban megszűnt, így ebben a magasságban szigetszerűen helyezkedik el az alacsonyabb hőmérsékletű levegő, amit a szaknyelv hidegcseppnek neve. A hidegcsepp hatására növekszik a levegő instabilitása, ami különösen kedvez intenzív csapadékok kialakulásának.

Bulgária keleti részén vasárnap reggel kezdődött esőzés várhatóan kedd reggelig tart. Az intenzitás változó, helyenként félórás felhőszakadások, jégesők is előfordulnak. A hegyi patakok, kisebb folyók vízszintje emelkedésnek indult, szerencsére az átlagosnál szárazabb talaj eleinte sok vizet tudott elnyelni.

A folyamatos csapadék kedden napközben várhatóan megszűnik, de helyi jelleggel rövid ideig tartó felhőszakadások továbbra is kialakulhatnak. A talaj időközben telítetté vált, a folyók gyorsabban reagálnak a csapadékra.