A felmelegedés hatása étkezési szokásainkra

Vágólapra másolva!
A legtöbb embernek teljesen természetes dolog, hogy egy pillanat alatt leugrik a legközelebbi közértbe és megveszi magának a szokásos zöldségeket. De a globális felmelegedés miatt, szükségessé válik, hogy olyan növényeket tenyésszünk, amelyek a megváltozott környezeti viszonyokhoz alkalmazkodnak. Ez alapjában véve fogja megváltoztatni étkezési szokásainkat.
Vágólapra másolva!

Legtöbben már hallottak azokról a problémákról, amelyeket a felmelegedés okoz. Valószínűleg hosszabbak lesznek az aszályos időszakok és a hőhullámok is egyre gyakoribbá vállnak. Ezek azok, amik komoly gondokat okozhatnak a farmereknek is.

A globális felmelegedés hatására megnyúlnak a tenyészidőszakok, ami hasznos is lehet például a kanadai farmerek számára, legalábbis bizonyos területeken. A szén-dioxid (ami az egyik fő üvegházgáz) a kőolaj és földgáz elégetése révén kerül a légkörbe, és az utóbbi években egyre jobban nő a koncentrációja a levegőben. Ezáltal, az egyik legfontosabb tényező, ami miatt emelkedik Földünk átlaghőmérséklete. Gazdasági szempontból azonban van egy másik hatása is, hozzájárul a növények gyorsabb növekedéséhez. Nagyobb gazdaságokban elterjedt módszer, hogy az üvegházban lévő levegőhöz több szén-dioxidot kevernek, hogy ezzel is serkentsék a növények növekedését.

A gazdasági hasznok miatt néhányan úgy gondolják, hogy habár a klímaváltozás egyre ijesztőbb probléma, attól függően, hogy hol gazdálkodunk ez akár előnyös is lehet. Gondoljunk például Kanadára, ahol a rövid tenyészidőszak miatt, a gazdaság számára nagyon is jót tesz, a melegedés és a magasabb szén-dioxid koncentráció, mert ez által növelni tudják a hozamot.

A helyzet azonban sajnos nem ilyen egyszerű. A természet sokszor sokkal bonyolultabb, mint ahogy mi azt elsőre gondoljuk. Senki sem tudhatja előre, hogy a növények hogyan fognak válaszolni az üvegházgázok koncentrációjának növekedésére.

A növekvő szén-dioxidnak az előbb felvázoltakon kívül más hatásai is vannak a növényekre, és azok már nem ilyen jók. Sok növény nem nő gyorsabban a szén-dioxiddal dúsított levegőben.

A növények nitrogént vesznek fel a talajból, hogy fehérjét állítsanak elő, ami segít nekik, hogy a légköri szén-dioxidot cukorrá alakítsák. A magasabb szén-dioxid szint megkönnyíti ezt a folyamatot, így a növények kevesebb fehérjét állítanak elő, és kevesebb nitrogént vesznek fel a talajból. Ez viszont azzal jár, hogy így kevésbé lesznek táplálóak.

A klímaváltozás nagyon komoly probléma. A maga teljességében azonban nagyon érdekes és zavarba ejtő dolog. Sohasem tudhatjuk, hogy milyen hatást fog kiváltani a növényekben és milyen változásokat okoz majd a Földön. Ezért jobban tennénk, ha óvakodnánk a változásoktól.