Vágólapra másolva!
A Fülöp-szigeteket már érinti, Tajvant szombaton telibe találja az a Sepat tájfun, melyben jelenleg a legnagyobb széllökések elérik a 320 km/órát. A hihetetlen erős szél 14 méteres hullámokat korbácsol a tengerben. A Sepat eddig az év legerősebb trópusi ciklonja.
Vágólapra másolva!

Csupán másfél hét telt el azóta, hogy a Pabuk tájfun nagy károkat okozva keresztülrobogott Tajvanon, majd Hongkongot is elérte. Az elmúlt hétvégén keletkezett újabb trópusi ciklon, a Sepat névre keresztelt tájfun hasonló útvonalon közeledik a szigetországhoz. A nagy különbség a mostani vihar erejében van. A Sepat ugyanis eddig magasan a szezon legerősebb trópusi ciklonja. Középpontjának légnyomása csupán 910 hPa, a benne előforduló legnagyobb széllökések csütörtökre elérték az óránkénti 320 kilométert.

Bár a tájfun aktív része több száz kilométerrel halad el a Fülöp-szigetek mellett, hatása még Manilában is igen jelentős. A kifejlett felhőzetnek köszönhetően a nyár elején még rendkívüli szárazsággal küszködő szigetvilág északi részén patakok, folyók lépnek ki a medrükből a rendkívüli esőzéseknek köszönhetően.

Az igazi megpróbáltatás ismét Tajvanra vár, hiszen az előrejelzések szerint a Sepat tájfun középpontja a szigetország délnyugati vidékén megy át. A tengerparti részeken szökőártól lehet tartani, jelenleg a tájfun környezetében 14 méteres hullámok alakulnak ki. Két nap múlva már valamelyest gyengülnek a szelek, ennek ellenére a széllökések várhatóan elérik a 200 km/órát, amelyek óriási károkat okozhatnak a sűrűn lakott területeken, csakúgy, mint a tetemes mennyiségű, nagy intenzitással hulló eső.

A Sepat tájfun legyengülve éri el várhatóan vasárnap-hétfőn a kínai partokat, ahol újabb nagy esőzéseket okoz, a számítások szerint Hongkong is részesül az intenzív csapadékban.

A világban előfordult más extrém időjárási helyzetekről itt tudhat meg többet.