Zivatar is lehet 20-án - időjárás a hosszú hétvégén

Vágólapra másolva!
Alapvetően nyári jellegű időjárásra készülhetünk a hosszú hétvégén. Míg szombaton és vasárnap elsősorban a keleti megyékben számíthatunk záporokra, hétfőn a Dunántúlon van a legnagyobb esély az ünnepeket megzavaró helyi záporra, zivatarra. Európában a Fekete-tenger partvidékén és a görög szigeteken számíthatunk zavartalan kánikulára.
Vágólapra másolva!

Szombaton a Dunántúlon várható a legtöbb napsütés. Bár nem lesz igazi kánikula, strandoláshoz kedvezőek a feltételek. Természetes vizeink hőmérséklete országszerte 23-26 fok között alakul. Csupán a délelőtt megerősödő északias szél zavarhatja a szabadtéri rendezvényeket. Az egyre alacsonyabban delelő Napból érkező UV-sugárzás már csak közepes szintet ér el a 12 és 14 óra közötti időszakokban. A mérsékelt felmelegedés miatt az időjárás kiránduláshoz, túrához is kedvező.

A keleti megyékben - a viszonylag magas hőmérsékletek mellett - szórványosan készülhetünk záporra, zivatarra. Zivatarok idején erős, néhol viharos széllökések keletkezhetnek.

Vasárnap keleten még mindig nem kizárt egy-egy nyári zápor, zivatar kialakulása, de a szombatinál kisebb gyakorisággal. A Dunántúlon és különösképpen a középső megyékben kifejezetten jó időre készülhetünk.

Hétfőn délelőtt az ország nagy részén kellemes, napos nyári idő várható, a szabadidőt a vízpartokon a legkellemesebb eltölteni. Délután a Dunántúlon elszórtan záporok, zivatarok alakulhatnak ki egy közeledő hidegfront hatására. Este a zivatarok keletebbre hatolhatnak. Egyelőre nem lehet kizárni, hogy a tűzijáték idején a fővárost is elérjék nagyobb záporok, zivatarok.

Akik külföldre mennek a hosszú hétvégén, azoknak strandolás szempontjából a zavartalanul napos Görögország és a Fekete-tengert partvidékét lehet ajánlani. Arrafelé a hőmérséklet napközben a 35 fokot is elérheti, készüljünk a nagy hőségre! Nyugat-Európában meglehetősen változékony, sokszor csapadékos, esős időt hoz a három nap.