A klímaváltozás átrajzolja térképeinket

Vágólapra másolva!
A globális felmelegedés és a pazarló vízhasználat következtében zajló változások jelentősen megváltoztatják Földünk földrajzi képét. A térképek újrarajzolásánál a térképészeknek a globális felmelegedés hatására bekövetkező változások nyomon követése a legnagyobb feladat.
Vágólapra másolva!

Szó szerint szemmel látható a környezeti katasztrófák kibontakozása a The Times által 2007. szeptember 3.-án kiadott földrajzi világatlaszban. Joggal félhetünk attól, hogy nem is olyan sokára számos földrajzi jellegzetesség, természeti képződmény örökre eltűnik.

Az új atlasz rajzolásakor sok dolga volt a térképeszeknek, mert sok változást kellett felvinni a térképekre, a környezet változása és pusztulása miatt. Sajnos, nem csak egy-két példát lehet találni, hogy az emberi tevékenység miként változtatja meg Földünk felszínét.

Csak, hogy néhány példát említsünk az elmúlt évtizedek alatt lezajlott változások közül:

A Közép-Ázsiában található Aral-tó, amely 1960-ban még a világ negyedik legnagyobb tava volt, mára az 1967-es méretének 67 százalékát elvesztette. Ebben közrejátszott, hogy a tavat tápláló két folyó, az Amu-darja és Szir-darja folyók vizét elvezették a sivatagba, az ott található gyapotültetvények öntözésére.

Az Afrikában található Csád-tó, amely egykor a világ hatodik legnagyobb tava volt, mára az 1963-as méretének 95 százalékát elvesztette, részben a gyenge monszun esőzések, részben a pazarló emberi vízhasználat hatására.

A Holt-tenger vízszintje az elmúlt 50 év alatt 25 méterrel csökkent, ugyanis a tengert tápláló Jordán folyót a vízhiánnyal küzdő országok, Jordánia, Szíria és Izrael a végletekig kiaknázza.

Számos olyan egyéb változás is van, amit a térképészeknek a következő térképek rajzolásáig szemmel kell tartaniuk. Ilyen például az Alaszkában egy kis szigeten található eszkimó falu, Shishmaref sorsa. A tenger évente három méterrel kerül közelebb a lakott településhez. Az elmúlt harminc évben a part 91 méterrel került beljebb. Ennek oka, hogy Alaszka északi részén a globális átlagnál nagyobb mértékben, 4,4 Celsius fokkal emelkedett a hőmérséklet, amelynek hatására a gleccserek olvadni kezdtek, megemelve ezzel a tengerszintet, emellett a hőmérsékletemelkedés hatására az örökké fagyott altalaj, a permafrost is olvadni kezdett talajszint változást okozva. A kis falucska lehet az első település, amely a globális felmelegedés hatására eltűnik a Föld színéről.