Budapest volt Európa hidegpontja

Vágólapra másolva!
A tikkasztó nyári napok után hirtelen beköszöntött az ősz hazánkban. Időjárásunkat napok óta az ország felett elhelyezkedő hidegcsepp alakítja, amely lassan mozog délkeleti irányba tovább. Hatására szokatlanul hideg és csapadékos időjárásunk. Szerdán Budapest még legészakibb országokat is lekörözte a hideg tekintetében.
Vágólapra másolva!

A hidegcsepp egy olyan jelenség, amelynek területén a levegő mindig hidegebb, mint a környezete. A magasban lévő hidegebb levegő pedig hozzájárul a felhőképződéshez is. A kedden az ország felett átvonult hidegfronton kívül ez a hidegcsepp az oka annak, hogy most ilyen hidegre fordult az időjárásunk.

Tegnap egész Európában Budapesten volt a legalacsonyabb a nappali hőmérséklet. Ezzel leköröztük a legészakibb városokat is, például Helsinkit, ahol 12 fok volt vagy Stockholmot ahol 13 fokot mértek. A nap folyamán a legmagasabb hőmérséklet, amit a fővárosban hivatalosan mértek 9,5 fok volt, amely egyben új rekord is. Még sohasem volt ilyen alacsony a napi maximum hőmérséklet, ezzel a 9,5 fokkal a korábbi (1974-es) 11 fokos rekord dőlt meg.

Hűvös az idő a szomszédos országokban is, az Alpok keleti szélén és az Adria térségében kiadós esőzések, a magasabb hegyekben havazások fordulnak elő. A hőmérséklet a szomszédos országokban sem igen haladja meg a 15 fokot. Mindenhol beköszöntött az ősz.

A mai időjárásról és a távolabbi kilátásokról itt tájékozódhatnak részletesebben.