Méteres friss hó az Alpokban

Vágólapra másolva!
Az Alpok keleti vidékén, többek között a hazánkhoz legközelebb álló magashegységi területeken 1500 méter felett jelentős mennyiségű hó hullott. Az alsóbb szinteken meginduló olvadás a Duna vízgyűjtőjének egyébként is áradásban lévő folyóit tovább duzzasztja.
Vágólapra másolva!

Az Alpok keleti területei felett elhelyezkedő hidegcseppnek és a markáns északi áramlásnak köszönhetően a térség északi lejtőit keddtől folyamatos intenzív csapadéktevékenység jellemzi. A havazás határa eleinte 2000 méter volt, majd fokozatosan lejjebb ereszkedett. A leghidegebb szerda esti és csütörtök reggeli órákban 900 (!) méteren is kialakult néhány órára összefüggő hótakaró.

Bajorország déli területein a legmagasabb hegyeket több mint egy méteres friss hó borítja. De Tirolban és ettől keletre is jelentős a hótakaró. Az Alpok hazánkhoz közel eső keletei szélén 1500 méter magasságban 20-30 cm hó hullott eddig.

A bajor térségben átmenetileg megszűnt a csapadék, a mérsékelt melegedésben lassú olvadásnak indult a hó. Az alsóbb szinteken a hét során leesett nagy mennyiségű eső hatására a hegyi patakok és folyók megduzzadtak, az árvízveszélyt az olvadás tovább fokozza. A folyók a Duna vízgyűjtőjéhez tartoznak, árhullám indul el a Dunán.

A havazás 1800-2000 méteren Magyarország nyugati határától 60-80 km-re elhelyezkedő csúcsokon tart ki legtovább, az olvadás megindulása előtt, péntek délig akár ott is elérheti a hóréteg vastagsága az egy métert.

A már említett hidegcsepp hazánk időjárását is jelentősen alakítja, napok óta hideg, csapadékos időt okozva. Budapest tegnap Európa leghidegebb fővárosa volt, az északi országokban mért 12-14 fokos nappali hőmérsékleteket is messze túlszárnyaltuk, az itthon mért 9,5 fokkal. Jelentősebb melegedésre még nincs kilátás.

A mai időjárásról és a távolabbi kilátásokról itt tájékozodhat részletesebben.