Globális felmelegedés és a brazíliai esőerdők pusztulása

Vágólapra másolva!
Több mint egy évtizede volt, mikor az első farmerek elfoglalták birtokukat az Amazonas-medencében, a sűrű esőerdőből kivágva egy darabot. A helyzet sokat változott, és egyre nagyobb területről tűnik el az erdő. Ezzel egy időben, Brazília a világ negyedik legnagyobb gázkibocsátó országává nőtte ki magát.
Vágólapra másolva!

A farmereknek egyre több földre volt szükségük a haszonnövényeik és az állataik számára ezért egyre több fát vágtak ki és egyre több növényzetet égettek le, hogy megnöveljék birtokukat. A gazdáknak kényelmes volt, hogy kedvükre kivághatták és felégethették az erdőket, de ennek köszönhetően Brazília nagy környezetvédelmi kihívásokkal került szembe.

Ahogy egyre nagyobb területről tűntek el a fák, Brazília úgy vált a világ negyedik legnagyobb üvegházgázt kibocsátó országgá az Egyesült Államok, Kína és Indonézia után.

Miközben a világ legtöbb országában a levegőbe kerülő szennyező anyagok az erőművekből, közlekedésből és az ipari tevékenységekből származik, addig Brazíliában a károsanyag-kibocsátás több mint 70 százaléka az erdőirtásokból származik.

A fák kivágása és elégetése miatt több millió tonna szén-dioxid és metán kerül a levegőbe, amely ezután felhalmozódik a légkörben. A növényzet pusztításával ugyanis a szén-dioxid egyik legnagyobb természetes nyelőjét teszik tönkre.

Az üvegházhatás a légkör hő visszatartó képessége, amelynek igen fontos szerepe van Földünk hőháztartásának kialakításában. Ahogy fokozatosan nő a légkörben azoknak a gázoknak a mennyisége, amelyek az üvegházhatást előidézik, ilyen a szén-dioxid és metán is, úgy emelkedik egyre inkább Földünk átlaghőmérséklete is.

Philip Fearnside, az Amazonas-medencét vizsgáló kutatócsoport vezetőjének elmondása szerint, Brazíliának fontos szerepe lesz a légkörben található üvegházgáz mennyiségének csökkentésében, ugyanis a Föld egyik legnagyobb esőerdője található itt.

1988-ra a brazíliai esőerdők mintegy 6 százalékát vágták ki, amely területileg körülbelül megfelel az Egyesült Királyság területének, és ez csak a teljesen kipusztított erdőterületet jelenti. Az emberi tevékenység teljes egészében az amazóniai erdőterület 16,5 százalékát érintette. Az illegális fakivágások és a farmerek földfoglalásai miatt továbbra is minden évben óriási területről tűnik el az esőerdő.

Az erdőirtások megfékezése egyet jelentene azzal, hogy meggyőzzék a fakereskedőket, hogy hagyják abba az illegális fakitermeléseket. A legtöbb brazíliai kisvárosban azonban ez az emberek egyetlen megélhetési forrása.

Nehéz megoldást találni a problémára, de a szükséges lépések megtételét nem szabad halogatni, ha meg akarjuk menteni Földünket a klímaváltozástól.