Vágólapra másolva!
A tegnap Texas államot elérő Humberto hurrikán a szárazföld fölé érve gyorsan vesztett erejéből, és mára már teljesen leépült. Az Atlanti-óceánon tegnap megjelent trópusi depresszió mára trópusi viharrá erősödve halad Közép-Amerika partjai felé. A Csendes-óceán térségében kialakult trópusi depresszió a Saffir-Simpson skála szerinti egyes kategóriájú tájfunná erősödött.
Vágólapra másolva!

A trópusi ciklonok kialakulásának több lépcsőfoka van, először a gyors nyomáscsökkenés hatására trópusi nyomási depresszió jön létre. Ha van nedvesség-utánpótlás, akkor az örvénylés gyorsul, és 60 km/órásnál nagyobb forgási sebesség esetén már trópusi viharról beszélünk. Hurrikánról akkor beszélhetünk, ha a szélsebesség meghaladja a 120 km/órát, és a középponti nyomás megközelíti a 980 hPa-t.

Humberto az elmúlt évek egyik leggyorsabban fejlődő hurrikánja volt. Szerda este még csak trópusi depresszióként volt jelen a Mexikói-öböl térségében, és alig 18 óra alatt elérte a hurrikán fázist. A kifejlett trópusi ciklonban 138 km/órás szélsebességet mértek, a széllökések pedig még ennél is erősebben voltak, akár a 170 km/órát is elérték.

Az Atlanti-óceán térségében lévő trópusi vihar, amely az Ingrid nevet kapta, a júniustól november végéig tartó trópusciklon szezon kilencedik elnevezett trópusi vihara. A szerda este kialakult vihar jelenleg a népszerű turistaparadicsomtól, a Kis-Antilláktól 1350 km-re keletre található. Ingrid 9 km/órás sebességgel nyugati, északnyugati irányba halad tovább. A viharban fújó szél sebessége 65 km/órás, a széllökések pedig már elérik a 84 km/órát is, és az előrejelzések szerint a következő 24 órában még tovább erősödhet.

A Csendes-óceán térségében csütörtök hajnalban is kialakult egy trópusiciklon-kezdemény, amely délutánra a Saffir-Simpson skála szerinti egyes kategóriájú tájfunná fejlődött. A Nari névre keresztelt viharban 120 km/órás szélsebességeket mérnek, a széllökések pedig megközelítik a 150 km/órát. A vihar várhatóan vasárnap lesz a legközelebb Japán déli szigeteihez.