Vonul a hidegfront - újabb esők

Vágólapra másolva!
A hidegfront erős behullámzása miatt átmenetileg mérséklődött a szél a Dunántúlon, de hamarosan ismét megerősödik. Az este folyamán országszerte további intenzív esők, keleten záporok, zivatarok várhatók viharos széllökésekkel. Helyenként felhőszakadás, jégeső sem kizárt. Cikkünk folyamatosan követi az eseményeket.
Vágólapra másolva!

Veszélyes viharzóna vonul át ma délután hazánk felett. Folyamatosan követjük a zivatarok vonulását.

18:00
Keletről elvonultak a zivatargócok, itt a front megérkezéséig átmenetileg szünetel a csapadék. Az ország nyugati és középső vidékén változó intenzitású az eső. Somogyban és Baranyában még mindig előfordulnak zivatarok.

17:00
A főváros térségét elérte a front felhőzete, változó intenzitású csapadékhullás kezdődött. Heves záporok alakulnak ki továbbra is a Balatontól délre. A tiszántúli zivatarzóna pedig már a keleti határszélen van. A Fertő-tó környékén már ismét megerősödött az északnyugati szél, hamarosan a Dunántúl többi részén is frontális szélerősödésre készülhetünk.


16:30
Szinte az egész Dunántúlon előfordul csapadék. A Balatontól északra jobbára folyamatos eső, Somogy és Baranya megye egy részén heves zápor, zivatar alakult ki, jégesőről is érkezett jelentés. Ugyancsak zivatargócok találhatók a Tiszántúlon. Az Alföldön élénk, néhol erős a délnyugati szél. A Dunántúlon az erős csapadék miatt stabilizálódott levegőn átmenetileg mérséklődött az északnyugati szél, de várhatóan néhány óra múlva megerősödik.

15:00
A hidegfront a Balaton nyugati széléhez érkezett. Ettől nyugatra a szél már befordult északnyugati irányba. A folyamatos, változó intenzitású csapadékban 20 fok alatt van a hőmérséklet. Ugyanakkor az ország délkeleti részén nagy területen találkozhatunk 30 fok feletti értékekkel. A Duna-Tisza-közén és az északkeleti megyékben a front előtti instabilitás hatására egyre nagyobb zivatargócok jönnek létre, amelyekben már felhőszakadás méretű csapadékok fordulnak elő.

14:00
A frontzóna átlépte a nyugati országhatárt, ott a szél befordult északnyugati irányba. A Dunántúl nyugati felén kiterjedt esőzésekről érkezik jelentés, helyenként heves zivatarok alakulnak ki. Több száz kilométerrel a fronttól keletre a növekvő instabilitás újabb zivatarokat gerjeszt. Jelenleg igen nagy a hőmérsékleti különbség az országban: a tartósan esős nyugati térségben 18 fokot, az Alföld déli, délkeleti vidékén 30 fokot mérnek.

12:00
Eleinte csak a nyugati, délnyugati országrészben fordulnak elő heves zivatarok, majd fokozatosan kelet felé halad a zivatarzóna. A főváros térségét várhatóan a délutáni órákban éri el. Jelentős mennyiségű csapadék kíséri útján a zivatarláncot és országszerte viharos széllökésekre is számítani kell.

A záporok, zivatarok hatására lehűl a levegő, az ország nyugati és keleti területei között nagy hőmérséklet különbségek alakulnak ki. Míg nyugaton a hőmérséklet nem haladja meg a 20 fokot, addig délkeleten délelőtt 27 fokig melegedett a levegő, amely délutánig akár a 30 fokot is elérheti.

Várjuk viharokról készült képeiket, amelyeket az [email protected] címre küldhetnek el! A legjobbak bekerülnek galériáinkba.