Sérülést okozott a jégverés Spanyolországban

Vágólapra másolva!
Pénteken Spanyolország déli részén hatalmas jégeső tombolt. Néhányan agyrázkódást is szenvedtek a nagyméretű jégdarabok miatt, az anyagi kár is jelentős. A felhőszakadás a térség felett örvénylő sekély ciklon hatására létrejövő erős instabilitás következtében tört ki.
Vágólapra másolva!

A Földközi-tenger nyugati medencéje felett napok óta egy sekély ciklon örvénylik. Hatására rendkívül instabillá vált a légkör a térségben, ami nagyméretű zivatargócok gyors kialakulásához vezetett. A még viszonylag meleg tengerfelszín gondoskodik a nedvesség utánpótlásáról.

Péntek délután főként Spanyolország déli vidékén és Észak-Afrika partjainál tornyosultak a zivatarfelhők, hogy aztán többtíz kilométeres kiterjedésű zivatargóccá alakuljanak. A Costa del Sol mentén fekvő Marbella városában több mint 30 ember sérült meg a helyenként teniszlabda méretű jegeket zúdító jégverésben. Két nő és egy férfi agyrázkódást szenvedett, mások könnyebb fejsérüléssel megúszták. Több száz autó és ablak is megsérült, az anyagi kár jelentős.

Szombaton Spanyolország keleti szélén, Algéria partjai mentén valamint Franciaországban alakultak ki további zivatargócok.