Viharokkal robog át a hidegfront Nyugat-Európán

Vágólapra másolva!
Több hullámban egyre hűvösebb levegő érkezik a kontinens nyugati részére, majd az Alpok térségébe. Az első hidegfront hétfő reggel közel orkán erejű szeleket és hatalmas esőzést okozott a Brit-szigeteken. A hét közepén az Alpok nyugati részén várható folyókat árasztó bőséges csapadék.
Vágólapra másolva!

A Norvég-tenger felett örvénylő markáns ciklon nyugati oldalán hűvös légtömegek indultak vasárnap este a Brit-szigetek felé. Hétfő reggel érte el a hidegfront a térséget. Anglia keleti partjainál reggel közel 110 km/órás széllökéseket is mértek. A hidegfrontot a viharos szelek mellett bőséges csapadék is kísérte, helyenként hat óra alatt több mint 40 mm eső hullott. A front gyorsan halad tovább kelet, délkelet felé. Éjszakára a Benelux-államokat elhagyva eléri az Alpok térségét.

A front mögött jó 4-7 fokkal hűvösebb levegő érkezik. Kedden újabb frontok indulnak meg nyugatról. A hűvös levegő a Kárpát-medencénél megtorpan, ettől keletre mediterrán légtömegek mozognak észak felé. Az egyre erősödő frontzónában nagy mennyiségű csapadékra lehet számítani a hét közepén. Különösen a Nyugati-Alpokban, a Rajna vízgyűjtőjén léphetnek ki a folyók a medrükből, a hét végére egy nagyobb árhullám sem kizárt. A hűvös légtömeg hatására a havazás határa Svájcban szerdán 1500 méter alá süllyed.