Vágólapra másolva!
A trópusi ciklonok kialakulásának szezonja az északi féltekén a júliustól októberig terjedő időszak, ekkor szinte egymást érik a trópusi viharok. A Csendes-óceán térségében jelenleg is három vihar észlelhető.
Vágólapra másolva!

A három vihar közül az előrejelzések szerint a Lekima nevű lesz a legveszélyesebb. A Dél-kínai-tengeren vasárnap még csak trópusi depresszióként létrejött vihar napról napra erősödik. A viharban mért átlagos szélsebesség mára már meghaladja a 110 km/órát, a széllökések pedig elérik a 138 km/órát. Lekima a következő napokban is erőt gyűjt, és kedden délután, a Saffir-Simpson skála szerinti I-es fokozatú tájfunná erősödik. Lekima várhatóan szerdán heves esőzések és óriási szél kíséretében éri el Kína déli szigetét, Hainant, ahol a kínai kormány a szigeten dolgozó halászokat megkérte, hogy a vihar elvonulásáig ne hagyják el a partot.

A 12 km/órás sebességgel haladó vihar hét végégig Kína mellett Vietnamban és Laoszban is óriási pusztításokat fog okozni.

A térség másik trópusi vihara a Krosa. A hétfőn kialakult trópusi ciklon az előrejelzések szerint a Saffir-Simpson skála szerinti II-es fokozatú tájfun stádiumot szombaton fogja elérni. Tovább erősödve vasárnap a tájfunban fújó átlagos szélsebesség eléri a 175 km/órát, a széllökések pedig meghaladják a 210 km/órát. A Fülöp-szigetektől keletre keletkezett Krosa kevésbé lesz pusztító, mint a közelében elhelyezkedő Lekima, mert csak Japán déli szigeteit fogja súrolni. Ezeken a szigeteken azonban várhatóan hatalmas pusztításokat fognak okozni a heves esőzések és az erős széllökések következtében bekövetkező földcsuszamlások és áradások

A Csendes-óceán keleti medencéjében alakult ki a Juliette. A viharban hétfőn mért 83 km/órás átlagos szélsebesség fokozatosan gyengül, és Juliette péntekre teljesen leépül. A nyílt vízfelszín felett kialakult trópusi ciklon egyetlen ország területét sem érintve tűnik el a hétvégére.