Első hó Lappföldön

Vágólapra másolva!
Lappföld egyes részein kedd reggel óta hózáporok vannak, síkvidéken, Európában, idén ősszel ez az első havazás. A térségben szombatig marad a téli időjárás. Az óceánon túl hétfőn a visszatért nyárban melegrekordok dőltek.
Vágólapra másolva!

Hétfő estétől Skandinávia északnyugati részére egy ciklon hatására erős széllel folyamatosan sarkvidéki levegő érkezik. A hideg légtömeg változó nedvességtartalmú, csapadékának zömét a Skandináv-hegység északi részén adja ki erős havazás formájában, de jut belőle a tőle keletre elhelyezkedő síkvidéki Lappföldre is.

Kedd hajnalban néhány centis hó hullott Lappföld északnyugati szélén, sőt egész nap során többször heves hózápor alakult ki. Ugyan az Alpokban, valamint Norvégia magasabb hegyein még nyáron is előfordult havazás, 2007 második félévében kontinensünkön síkvidéken ez a lappföldi hótakaró számít az elsőnek.

A térségben szombatig tart a hideg periódus, havazás, hózápor továbbra is kialakulhat. Csak vasárnaptól kezdődik enyhülés. Skandinávia északi részén igen nagy az évek közötti ingadozás. Van, amikor október közepétől már el sem olvad a hó, de például tavaly még decemberben is voltak hosszabb "fekete" periódusok.

Egy földrésszel odébb, az Egyesült Államok keleti részén, hétfőn több mint 200 meteorológiai állomáson jegyeztek fel új napi melegrekordot. A kései nyári légtömegek hatására többek között New Yorkban is kánikula volt. Csütörtöktől várhatóan egy markáns hidegfront hoz hűvös, őszi légtömeget.