Szerdáig tart a szép idő - kellemetlen hétvége

Vágólapra másolva!
A hideg, kedden még fagyos hajnal mellett a sok napsütésben a délutáni hőmérsékletek megközelítik a 20 fokot. A szabadtéri programokhoz, munkákhoz kedvező időjárás azonban csak szerdáig tart. A csütörtök délután érkező hidegfront meghozza a változékonyságot. Előre láthatólag a kellemetlenül hűvössé és szelessé váló időjárás a hétvégén is folytatódik.
Vágólapra másolva!

A hideg hajnalokat leszámítva igen kellemesen alakul a hét első felének időjárása. A nappali hőmérsékletek egyre emelkednek, kedden és szerdán néhol a 20 fokot is elérhetik.

A reggel foltokban előforduló ködben a ténylegesnél is hidegebbet érezhetünk, különösen a közlekedésben okozhat gondokat a látótávolság átmeneti csökkenése, valamint a deres, lefagyott útszakaszok megjelenése. A kint felejtett virágokban a hajnali fagyok jelentős károkat okozhattak. Szerdán már csak kevés helyen fordul elő fagy. A nulla fok alatti hajnali hőmérsékletnek azonban nyertesei is vannak: a pollenkoncentráció minimálisra csökkent, az erősen allergiások is szó szerint fellélegezhetnek.

A száraz, napközben kellemesen langyos idő a szabadtéri programoknak és munkáknak rendkívül kedvező. A gyönyörű őszi erdőkben, parkokban aki csak megteheti, most sétáljon, kiránduljon! Napközben sportoláshoz is ideálisak a feltételek. Az őszi kerti munkákat is jó időben végezhetjük néhány napig, az ásást sehol sem akadályozza sáros talaj. Az építkezések őszi szezonja még javában tart. A reggeli fagyok egyelőre csak néhány óráig tartottak, a kötő beton ilyen rövid idő alatt nem tudott megfagyni, és a talaj átfagyása is messze van még. Szerdáig száraz idővel tervezhetünk, csütörtök este azonban számoljunk esővel, péntektől pedig erős szél is nehezíti a háztetőkön vagy egyéb kültéri területen dolgozók munkáját.

A nagy napi hőingás mellett érdemes rétegesen öltözködni. Míg hajnalban a fázósabbaknak sapkára is szükségük van, napközben jóval lengébb ruhában érezzük jól magunkat.

Csütörtökön a hajnali fagy megszűnik, viszont napközben erős felhősödés kezdődik. Estétől nyugat felől elered az eső. Pénteken viharos szelekre, záporokra számíthatunk, sőt hegyeinkben megpillanthatjuk az ősz első hazai hózáporait - jelentősen csökken a hőmérséklet. A hétvégén a jelenlegi számítások szerint folytatódik a hűvös idő. Jelentős csapadék nem lesz, legfeljebb elszórtan fordulhat elő zápor, a hegyekben hózápor. A felhőzet gyors változása, az erős szél és a helyenként egész nap 10 fok alatt maradó hőmérséklet azonban igen kellemetlen körülményeket teremt a szabadtéri tevékenységekhez.