Tél az ünnepeken - megtréfálhat az időjárás

Vágólapra másolva!
Sarkvidéki légtömeg érkezik hazánk fölé, majd a hideg utánpótlásának megszűnésével napokig felettünk marad az úgynevezett hidegcsepp. Szél, záporok, hózáporok várnak ránk a hétvégén. Vasárnap és hétfőn délnyugaton akár sík terepen is készülhetünk havazásra.
Vágólapra másolva!

Markáns hidegbetörés vet véget a csendes őszi időnek. Erős északi áramlással sarkvidéki eredetű légtömeg érkezik hazánk fölé. Pénteken viharos szél, futó záporok, a hegyekben hózáporok kíséretében vonul át felettünk a hideg levegő, a felhőátvonulások között egy-két órára kisüt a nap. Igazi szeszélyes időnk lesz, vastag kabátra, a fázósabbaknak sapkára lesz szükségük.

Szombaton hasonló körülményekre készülhetünk. A hőmérséklet csak kevés helyen éri el a 10 fokot. A néhány órás napsütés mellett elszórtan záporok, a hegyekben további hózáporok fordulnak elő. Többször megerősödik, néhol viharossá fokozódik a szél.

A gyorsan mozgó hideg levegő az Alpok magas vonulatain behullámzik, ennek következtében egy kisebb ciklon jön létre vasárnap hazánktól délre. Bár a hideg levegő utánpótlása északról megszűnik, a légörvény miatt a sarki légtömeg szigetszerűen itt marad a Kárpát-medence térségében. Ezt nevezzük hidegcseppnek. A hidegcseppben az erős instabilitás hatására a felhő- és csapadékképződés számára kedvezőek a feltételek. Így vasárnap a déli, délnyugati megyékben tartósabb csapadék is kialakulhat. Az eső mellett főként a Dunántúl déli részén van esély alacsonyabb területeken is havas esőre, havazásra.

Várhatóan hétfőn lesz a legszürkébb és egyben leghidegebb időnk. Ekkor országszerte várható csapadék. A legtöbb helyen kiadós esőre készülhetünk a kellemetlenül szeles, 5-7 fokos időben, míg a délnyugati országrészben tartósan havas eső, havazás alakulhat ki, ott akár összefüggő hóréteg is képződhet.

Kedden időnként előbukkanhat a nap, de továbbra is sokfelé számíthatunk esőre, havas esőre, főként a hegyekben havazásra.

Az októberi ünnepek körüli havazás ritka, de nem páratlan esemény. Legutóbb 2003. október 19-én havazott sokfelé az országban. Akkor többek között a főváros külterületén is kialakult néhány órára vékony, összefüggő hótakaró.