Kedvező időjárás - kirándulhatunk az ünnepeken

Vágólapra másolva!
Amennyire kedvezőtlen volt az októberi forradalom ünnepnapjain az idő, majdnem annyira kedvezően alakul a november eleji négynapos pihenő időjárása. A ködös, borongós területek aránya jelentősen csökken, sokfelé süt ki majd a nap. Csapadék csak szombat este, vasárnap várható jobbára rövid záporok formájában. A hajnalok is egyelőre fagymentesek. Kiránduláshoz, kerti munkákhoz, építkezésekhez jók a feltételek.
Vágólapra másolva!

A november elején szokásoshoz képest idén kedvezően indul az ősz utolsó hónapja. A négynapossá bővült ünnepen most nagyobb szerencsénk lesz az időjárással, mint egy hete a forradalom évfordulóján volt.

November a statisztikák szerint az év egyik legködösebb, legszürkébb időszaka. Hazánkban már előfordult olyan is, hogy egész hónapban nem bukkant elő a nap. Csütörtöktől azonban éppenséggel több helyen és hosszabb időszakokra süt ki a nap, mint tette azt a hét elején. Továbbra is fagymentes, enyhe hajnalokkal számolhatunk, a szabadban lévő virágok a héten még biztonságban vannak (a jövő héten azonban várhatóan megjönnek a fagyok). A fagymentesség az őszi építkezések számára is kedvező környezetet biztosít.

Főként péntek és szombat reggel fordulhat elő foltokban köd, ami a közlekedést lassíthatja. Napközben azonban az ország nagy részén ködmentes időnk lesz. A változó felhőzet mellett néhány órára előbukkan a nap. Délutánonként a hőmérséklet megközelíti, helyenként eléri a 15 fokot.

Sétákhoz, szabadtéri sportoláshoz kedvezőek a feltételek. Az enyhe, száraz időben - vasárnap kivételével - egész napos kirándulásnak is nekivághatunk. Túrázásnál hátráltató lehet, hogy sokfelé telített, sáros a talaj. A meredekebb lejtőkön nem árt az óvatosság, az avar a sáros felszínen könnyen megcsúszhat. Ugyancsak nehézséget okozhat a sár a kerti munkák végzésénél, ásásnál.

Csütörtöktől szombatig hazánk legnagyobb részén nem számíthatunk esőre, csupán csütörtökön a délnyugati határszélen várható csapadék. A három száraz nap a kerti munkákhoz és az őszi építkezések befejezéséhez kedvező feltételeket biztosít.

Szombat este és vasárnap egy hidegfront hatására elszórtan előfordulhat futó zápor, de tartós csapadék nem várható. Vasárnap is kisüt néhány órára a nap. A hideg levegő beáramlása miatt kitisztul a légkör, így a vasárnapi napos időszakok kültéri fényképezések, főként panorámaképek készítéséhez ideálisak. A szélben azonban jól fel kell öltöznünk, vasárnap este már a télikabát a megfelelő öltözet.