Vágólapra másolva!
A Csendes-óceán térségében, szombat délelőtt kialakult, Peipah névre keresztelt trópusi vihar hétfő reggel érte el a Fülöp-szigetek északi részét, ahol kiadós esőzéseket okozott. A következő napokban nyugat, délnyugati irányba mozgó vihar várhatóan a Saffir-Simpson skála szerinti I-es kategóriájú tájfunná erősödve a hét második felében éri el Vietnám partjait.
Vágólapra másolva!

A szombaton megjelent trópusi depresszió már vasárnap délutánra a Saffir-Simpson skála szerinti I-es kategóriájú tájfunná erősödött. A trópusi ciklonban az átlagos szélsebesség elérte a 120 km/órát, a széllökések pedig megközelítették a 150 km/órát.

A vihar hétfő reggel érte el a Fülöp-szigetek legnagyobb szigetének Luzonnak ritkán lakott keleti részét. Az erős szél és heves esőzések kíséretében érkező tájfun villanyvezetékeket tépett le, órákig áram nélkül hagyva közel 600 ezer embert.

A szárazföld fölé érve csökkent a vihar nedvesség- és ezzel együtt energia-utánpótlása is, így Peipah jelenleg trópusi viharrá szelídülve folytatja útját.

Elhagyva a Fülöp-szigeteket a meleg tengerfelszín felett a vihar újra erőt gyűjt és a nyugati, délnyugati irányba mozgó Peipah, várhatóan ismét tájfunná erősödik és a hét második felében eléri Vietnám partjait. Az előrejelzések szerint pénteken, amikor a trópusi ciklon a legfejlettebb állapotában lesz, a légörvényben mért átlagos szélsebesség megközelíti majd a 140 km/órát, a széllökések pedig meghaladhatják a 160 km/órát is.

Vietnámban, ahol az elmúlt napokban pusztító áradások során már 46 ember vesztette életét, Peipah várhatóan óriási esőzéseket fog okozni. A már amúgy is megduzzadt folyók mentén élők ezért további áradásokra számíthatnak.