Viharos idő Európában

Vágólapra másolva!
A Skandináv-félszigettől a Földközi-tenger középső medencéjéig lenyúló több középpontú ciklonrendszer és frontjai okoztak rendkívül csapadékos és szeles időjárást a kontinens északnyugati területein és a Brit-szigetek térségében. Péntek este már Közép-Európában is viharos széllökésekre, az Alpok északi peremén pedig kiadós havazásra lehet számítani.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön az esti órákban a ciklon által keltett szélviharok és a dagály együttes hatására az Északi-tengerről kiindulva magas tengerárhullám vonult végig Európa északnyugati részén. A péntek reggel tetőző árhullám főként a Brit-szigetek északkeleti területeit és Hollandia partjait érintette.

Hollandiában, ahol a 16 milliós lakosságnak közel kétharmada tengerszint alatt fekvő területeken lakik, a legmagasabb riasztást rendelték el. Megépítése óta először lezárták Európa legnagyobb kikötőjét, a rotterdami kikötőt védő árkaput is.

A vihar sehol sem törte át a tengerparti városokat védő gátakat, így nagyobb pusztítás nélkül hagyta el Hollandia partjait.

Anglia északkeleti részén több ezer embert telepítettek ki a tengerárhullám érkezése előtt, és lezárták a Temze torkolatát is.

Az árhullám reggeli tetőzése után mindenhol elmúlt a veszély, és már a tengerparti városokban is visszavonták a riasztást.

A nedves, északi levegőt szállító áramlatok várhatóan a péntek esti órákban elérik Közép-Európa területét is, ahol erős, 100 km/órát meghaladó széllökésekre, az Alpok térségében pedig kiadós havazásokra számítanak.