Sokfelé havazott hajnalban

Vágólapra másolva!
Az elmúlt éjszaka az ország jelentős részén kisebb-nagyobb havazás alakult ki. A Dunántúlon helyenként az 5 cm-t is elérte a lehullott hó. A Bakonyban sokáig fagypont alatt marad a hőmérséklet, így ott az erős szél hófúvást is okozhat. Délelőtt már csak elvétve alakul ki kisebb hózápor, szerdán pedig nem várható csapadék.
Vágólapra másolva!

Tegnap este az erőteljes északnyugati áramlásban a Bécsi-medence környékén egy behullámzás alakult ki. Hatására nagyobb területen a csapadékképződést elősegítő rendezett feláramlás jött létre. Ez a zóna az éjszaka folyamán először a Dunántúl északi részét érte el, majd a fővárost is érintve déli, délkeleti irányban haladt tovább.

Hajnalban a Dunántúlon sokfelé 5 cm-t is meghaladó hóréteg hullott, de kapott havazást az Alföld is. A hóesésből az Északi-középhegység nagy része kimaradt.

Az erős szél a hóval borított, fagyos területeken hófúvást okoz. A havas vidékek közül a Bakony fennsíkjain marad legtovább fagypont alatt a hőmérséklet, így elsősorban ott van esély hófúvásra.

A feláramlási rendszer már a délelőtt folyamán megszűnik. Rövid hózáporokra azonban a labilis légrétegződés miatt elszórtan továbbra is számíthatunk. Szerdán anticiklon húzódik felénk, akkor már nem várható csapadék.