Száraz hét, erős reggeli fagyok

Vágólapra másolva!
Egész héten csendes időben lesz részünk. Sem számottevő csapadék, sem pedig markáns szél nem várható egész héten. A kedd délelőtti átmeneti felhősödéstől eltekintve csütörtökig a napsütésről szól időjárásunk. Érdemes sétálni a szabadban, bár a légszennyezettség rohamosan növekszik. Szerdán és csütörtökön számíthatunk a legerősebb reggeli fagyokra. A hétvégén nagy esély van tartós köd, ködfelhő kialakulására.
Vágólapra másolva!

Tartósan egy anticiklon erősödik meg a kontinens középső vidéke fölött, ennek következtében hazánkban egész héten markáns eseményektől mentes, csendes téli időre számíthatunk.

Kedd délelőtt átmeneti felhősödés várható, ettől eltekintve azonban sok napsütésre készülhetünk egészen csütörtökig. Kora délután kevéssel fagypont felett tetőzik a hőmérséklet, de a napon ezt melegebbnek érezzük. Jól felöltözve érdemes sétálnunk a szabadban, a téli napsugarak csak kedvező hatással vannak szervezetünkre. Ugyanakkor a csekély légköri átkeveredés következtében a légszennyezettség péntekig fokozatosan növekszik, főként a reggeli csúcsidőben szennyezettek a nagyvárosok belső részei.

A nulla fok feletti időszak általában csak 10 és 15 óra közé tehető, az éjszakák meglehetősen hidegek lesznek. Különösen az országosan derült szerdán és csütörtökön ébredünk dermesztő reggelekre. Ekkor általában mínusz 5 fok alá csökken a hőmérséklet, de helyenként - elsősorban a hóval borított Dunántúli területeken - mínusz 10 fok alatti értékek lesznek a jellemzőek.

Péntektől egyre többfelé jelenik meg a köd, sőt helyenként akár egész nap megmarad. A ködből képződő ködfelhő pedig különösen a hétvégén okoz nagy területen szürke időt, ekkor ködszitálás is előfordulhat. A párás hidegben növekszik a légúti megbetegedések esélye, de a megfelelő öltözet és a változatos, vitamindús étkezés megelőzheti a bajt. A közlekedési viszonyok is jelentős romláson mennek át a hétvégén, egyre több lesz a síkos útszakasz.