Az elmúlt évek egyik legsúlyosabb aszálya sújtja Kínát

Vágólapra másolva!
A Kína déli részén szeptember óta tartó szárazságot az elmúlt 50 év legsúlyosabb aszályaként emlegetik. Több mint egymillió ember küzd vízhiánnyal a térségben, ahol az elmúlt hónapok alatt mindössze néhány milliméter csapadék hullott.
Vágólapra másolva!

Kína éghajlata nagy földrajzi kiterjedése miatt igen változatos. Ezért az északi, szárazabb éghajlatú területeken gyakoriak az aszályos időszakok. Mostanában azonban az ország déli, csapadékosabb területein is egyre gyakrabban fordul elő több hónapig tartó szárazság.

A déli, Guangxi és Guangdong tartományban, közel másfél millió embert sújt a szeptember óta tartó aszály. Guangxi tartományban, a novemberben lehullott csapadék mennyisége nem haladja meg az 1 millimétert. Az 1951 óta példátlan szárazság következtében a térség folyói több métert apadtak az elmúlt hónapokban.

Egyes vélemények szerint az egyre gyakoribbá váló szárazság következtében kialakuló vízhiány az egyre nagyobb ütemben növekvő népesség miatt jelent nagyobb problémát az országban. Valószínűleg 50 évvel ezelőtt is voltak a mostaniakhoz hasonló nagy aszályok, amelyek akkoriban azért okoztak kisebb kellemetlenségeket, mert egyszerűen nem élt ennyi ember a szárazság sújtotta területeken.