Vágólapra másolva!
Az óév utolsó napján az Indiai-óceán térségében, Mozambik és Madagaszkár között alakult ki az Elnus névre keresztelt trópusi vihar. Az előrejelzések szerint a ciklon nem érinti majd a szárazföldet, de a vihart kísérő heves esőzések miatt komoly áradások fenyegetik Madagaszkárt.
Vágólapra másolva!

A Mozambik és Madagaszkár között kialakult trópusi ciklont keletről és nyugatról is nagy kiterjedésű anticiklon határolja, így Elnus már napok óta vesztegel a térségben. Az előrejelzések szerint a vihar várhatóan nem érinti egyik ország területét sem, ám a ciklont kísérő heves esőzések miatt Madagaszkár nyugati részén áradásoktól és földcsuszamlásoktól tartanak.

Jelenleg a ciklonban fújó 64 km/órás átlagos szélsebesség mellett 83 km/órás széllökéseket mérnek.

A meleg tengerfelszín felett mozgó vihar óráról órára egyre erősebb lesz, és az előrejelzések szerint várhatóan holnap lesz a legfejlettebb állapotban, amikor a viharban fújó átlagos szélsebesség eléri a 100 km/órát, a széllökések pedig meghaladják a 130 km/órát.

A modellfuttatások elég vegyes képet mutatnak a trópusi ciklon élettartamát illetően, egyes modelleredmények szerint a vihar csütörtök estére teljesen leépül, más modellek szerint a meleg tengerfelszín által biztosított energia-utánpótlásnak köszönhetően Elnus egészen a hét végéig okoz kiadós csapadékot a térségben.