Viharok és tornádók az USA északkeleti részén

Vágólapra másolva!
Az elmúlt napokban egy ciklonhoz kapcsolódó hidegfront mentén kialakult zivatarok és tornádók okoztak pusztítást az Egyesült Államok északkeleti részén.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Meteorológiai Szolgálat kedden délután több államban is riasztást adott ki a tornádóveszély miatt. Hétfőn ugyanis több helyről tornádót jelentettek a térségben. Wisconsin államban ezt megelőzően utoljára 1967-ben figyeltek meg tornádót az év ezen szakában, Illinois államban pedig 1950 óta ez volt az első forgószél, amely januárban kialakult. Az év ezen időszakában ritkán alakulnak ki ilyen légörvények az USA-ban. A tornádók kialakulásának legjellemzőbb időszaka a kora tavasz és a nyár, amikor a Mexikói-öböl felől érkező meleg, nedves légtömeg találkozik a Sziklás-hegység felől érkező hűvösebb, száraz légtömeggel, és a jelentős hőmérséklet-különbség miatt intenzív feláramlási folyamat indul meg.

A hétfőn és kedden kialakult tornádók több városban is óriási pusztításokat okoztak, lakóházakat romboltak le, és leszakították az elektromos vezetékeket. Legkevesebb három ember halt meg a viharok alkalmával, többen pedig megsérültek.

Illinois, Ohio és Indiana államokban a keddi óriási esőzések következtében számos utat árasztott el a víz. Indiana államban a lehullott 120 milliméter eső és az olvadó hó felduzzasztotta a folyókat, amelyek sok helyen kiléptek medrükből. Így az államban több száz embert kellett kitelepíteni otthonából.

Eközben az ország másik részén egy anticiklonnak köszönhetően rekordmelegeket mértek az elmúlt napokban. Boston, Atlantic City és Syracuse környékén 20 fok közeli maximumokat mértek, ami szokatlan ebben az időszakban, hisz a térség januári átlag középhőmérséklete 0, +5 fok között alakul.