Próbálkozik, de még nem tér vissza a tél

Vágólapra másolva!
A rendkívüli melegnek kedden egy hidegfront vet véget. A front betörésekor a hegyekben akár kisebb havazás is lehet, szerdától pedig erősödő hajnali fagyokra is készülhetünk. A tél azonban egyelőre nem tér vissza, napközben még a leghidegebb szerdán is jóval fagypont fölött tetőzik a hőmérséklet.
Vágólapra másolva!

A szokatlanul enyhe napokat követően kedden egy markáns hidegfront hoz több fokos lehűlést. Érdekes módon éppen a hidegfront dinamikájának köszönhetjük, hogy kedd reggel ismét nagyon enyhe lesz az idő, napközben azonban alig melegszik a levegő, sőt már kora délutántól gyors lehűlésre készülhetünk. A front sokfelé okoz esőket, záporokat. Hózáporra elsősorban az 500 méternél magasabb területeken készülhetünk. A legmagasabb csúcsainkon nem kizárt 2-4 cm vastag friss hóréteg kialakulása sem.

Szerdán a gyenge hajnali fagyokat követően napközben 5 fok körül tetőzik a hőmérséklet. A hőérzet gyorsan változik: a napsütés növeli, az erős szél azonban csökkenti, ezért fontos a réteges öltözködés. A szél következtében a légszennyezettség még a belvárosokban is alacsony, a száraz levegőn érdemes nagyobb sétákat is tenni. A túra még nem javasolt, napközben az erdők talaja mély, sáros.

Csütörtökön a téliesen hideg, erősen fagyos reggelt követően napközben ismét kora tavaszi hangulata lesz időjárásunknak, néhány órára kisüt a nap, majd naplemente után gyorsan visszatér a fagy.

Pénteken reggel megjelennek a ködök, a közlekedést helyenként 100 méter alá csökkenő látás lassíthatja. Napközben a legtöbb helyen újra előbukkan a nap.

Várhatóan szombat este érkezik egy következő hidegfront, amely ismét elsősorban a hegyekben okozhat havazást, sík vidéken esőre, havas esőre készülhetünk.

A tél próbálkozik, nem adta fel, de ezen a héten még kevés sikert ér el hazánkban.