Vágólapra másolva!
Földünk déli féltekéjén január és március környékén gyakoriak a trópusi ciklonok. A hétvégén az Indiai-óceán térségében alakult ki két vihar, ma reggel pedig a Fiji-szigetek közelében egy ciklon.
Vágólapra másolva!

Az Indiai-óceán térségében szombaton hajnalban alakult ki a Fame névre keresztelt trópusi vihar, amely már estére a Saffir-Simpson skála szerinti I-es kategóriájú ciklonná erősödött. A viharban vasárnap 150 km/órát meghaladó átlagos szélsebességet és 185 km/órás széllökéseket mértek. A Madagaszkár partjait is súroló ciklon mára már valamelyest gyengült, de még mindig 130 km/óra feletti átlagos szélsebességet és 166 km/órás széllökéseket lehet mérni benne. Fame óriási esőzéseket okoz Madagaszkár nyugati és Mozambik keleti részén. Az esőzések okozta áradások miatt több ezer embert kellett kitelepíteni otthonából.

Madagaszkártól északkeletre helyezkedik el a vasárnap reggel kialakult vihar. A Gula nevet viselő trópusi ciklonban mért átlagos szélsebesség még nem haladja meg a 100 km/órát, de az előrejelzések szerint a vihar csak holnapra éri el legfejlettebb állapotát. Gula várhatóan egyetlen ország területét sem érinti majd útja során.

A harmadik trópusi vihar hétfő reggelre alakult ki a Fiji-szigetek térségében. A Gene nevet viselő ciklon várhatóan ma délután eléri a két legnagyobb szigetet, Viti Levut és Vanua Levut. A hatóságok már figyelmeztették a lakosságot, hogy a ciklont kísérő óriási esőzések hirtelen árhullámokat okozhatnak a térségben.