Havazás a Közel-Keleten

Vágólapra másolva!
Az elmúlt napokban havazás bénította meg az életet több országban is a Közel-Keleten. A hidegfront, amely a hideg, csapadékos időt okozta, várhatóan csütörtökön, a délutáni órákban már elhagyja a térséget.
Vágólapra másolva!

Jordánia fővárosában, Ammanban több utat is le kellett zárni a havazás miatt, az iskolák, egyetemek és hivatalok is több napra bezártak. A rendkívüli idő miatt a kormány szerdát munkaszüneti napnak nyilvánította.

A Közel-Keleten rengeteg ország küzd a vízhiánnyal. A mostani csapadékos időnek minden országban örülnek a vízügyi szakemberek, mert végre emelkedhetnek a folyók vízszintjei és feltöltődhetnek a kiürült víztározók.

Libanon fővárosában, Bejrútban óriási felhőszakadás és jégeső pusztított tegnap, az ország magasabb területein pedig a havazás miatt kellett lezárni számos utat. Az ország rendfenntartói örülnek a hidegebb időnek, mert a múlt hétvégén kezdődött zavargások talán most kicsit csillapodnak majd.

Damaszkuszban egész éjszaka havazott, a hőmérséklet pedig legalább 7 fokkal elmarad az ilyenkor megszokott 10 foktól.

Jeruzsálemben az idei első hó több centiméter vastagon fedi az utakat. A megszokott reggeli csúcsforgalom helyett, az elmúlt két napban csak néhány autó és gyalogos lézengett az utcákon. A tanítási órákat törölték, és a tömegközlekedési eszközök is a szokásos menetrendtől eltérően közlekednek, így aki csak teheti otthon marad, míg az utakat megtisztítják a hótól és latyaktól.

A mediterrán éghajlatú Cipruson jeges szél hűtötte le az időt. A sziget belsejében a hőmérséklet 5 fokig süllyedt, míg a part közelében is csak 9 fokig melegedett napközben a levegő. A hegyekben pedig itt is havazott.