Veszélyes kategóriában a levegőhigiénés index

Vágólapra másolva!
Az elmúlt napok időjárása miatt ismét növekedni kezdett a városok légszennyezettsége. Legszennyezettebb a levegő a főváros térségében, valamint Győr és Miskolc térségében, ahol a hivatalos levegőhigiénés index elérte a veszélyes kategóriát. Nem ajánlatos hosszabb ideig a szabadban tartózkodni.
Vágólapra másolva!

A kontinens nyugati szélén felépült anticiklon alakítja Európa nagy részének időjárást, köztük hazánként is. Hatására legyengült a légáramlás, és az elmúlt napokban az időjárási frontok is messze elkerülték térségünket. A légkört átkeverő mozgások hiányában a felszín közeli alsóbb légrétegek nem keverednek a felsőbb légrétegekkel, így a kibocsátott szennyezőanyagok koncentrációja ismét növekedni kezdett.

A nagyvárosok levegőjében legnagyobb a nitrogén-oxidok és a szálló por koncentrációja. Az ÁNTSZ tájékoztatása szerint a szállópor-koncentráció növekedése miatt az elmúlt 24 órában jelentősen romlott a főváros levegőminősége. Kockázatmentes levegőkörnyezet csak Pesthidegkút térségében található. Budapest legszennyezettebb része jelenleg a Nagytétényi út környéke, itt a nitrogén-oxidok koncentrációja 585,6 µg/m3, amely a megengedett egészségügyi határérték 293 %-a, de a szálló por koncentrációja is hasonlóan magas, a mérőállomáson mért 120,3 µg/m3 az egészségügyi határérték 241%-a.

A légszennyezettség nem csak a főváros térségében okoz gondot, a vidéki nagyvárosok közül Győr és Miskolc térségében is sokat romlott a levegő minősége.

A szennyezett levegő főként a keringési betegségben szenvedők, az idősek és a kisgyerekek szervezetének okoz fokozott megterhelést. Nem tanácsos a szabadban való hosszabb tartózkodás és az aktív testmozgás. A napokban az egészséges emberek számára is jobb kerülni a szabadban hosszabb ideig tartó fizikai munkát és a sporttevékenységeket.

Pénteken egy hidegfront éri el hazánk térségét, a frontot kísérő erős északi szél átkeveri a levegőt, így a hét végére várhatóan javulni fog a levegő minősége.