Krétán is havazott - mediterrán tél

Vágólapra másolva!
Vasárnap és a hétfő reggeli órákban Európa egyik legmelegebb vidékén, Görögország déli részén sokfelé havazott, helyenként erős fagyok fordultak elő. Még Krétáról is jelentettek havazást.
Vágólapra másolva!

A kontinens középső és keleti vidékén lezúdult sarkvidéki levegő a hétvégén elérte a Balkán-félsziget déli területeit. Az Égei-tenger felett sekély ciklon keletkezett, amely kedvező feltételeket biztosított a csapadékképződésnek. Vasárnap Görögország-szerte előfordult havazás. Athénban, ahol ilyenkor átlagosan 14 fok körül alakul a nappali hőmérséklet, csupán 1,6 fok volt vasárnap a legmelegebb érték. Délután az erőteljes havazásban helyenként 10 centit meghaladó hó hullott. A havazás hétfő hajnalban ért véget, miközben -4 fokra hűlt a levegő. Az ilyen téli körülmények rendkívül ritkák a görög fővárosban. A közlekedés órákra megbénult. A legszélsőségesebb idővel a Peloponészoszi-félsziget belsejében találkoztak. Tripoliban a vasárnapi maximumhőmérséklet -4(!) fok volt, hétfő hajnalban pedig -16 fokos extrém hidegre ébredtek a mediterrán város lakói.

Fotó: Csereklye E. Krisztina

Athén utcái vasárnap délután Csereklye E. Krisztina felvételén

A hideg azonban nem állt meg itt. Európa déli határán, Krétán még a tengerparti városokban is havazott, a magasabb területeket pedig vastag hóréteg borította be. A tél természetesen nem lesz tartós, legkésőbb kedden elolvad a hó, visszatér az időjárás a normális kerékvágásba.