Utazás az évszakok között - Európa hétvégi időjárása

Vágólapra másolva!
Kontinensünk északi részén egy többközéppontú ciklonrendszernek köszönhetően visszatért a tél, lehűlt a levegő és sokfelé havazik. Eközben a mediterrán országokban, anticiklon alakítja az időjárást, a zavartalan napsütésben közel 25 fokig melegszik a levegő.
Vágólapra másolva!

Európa északi részének időjárást egy többközéppontú ciklonrendszer alakítja, a hozzá kapcsolódó gyorsmozgású frontok kiadós csapadékot okoznak a térségben. Skandinávia északi részén visszatért a tél, helyenként napközben sem emelkedik -10 fok fölé a hőmérséklet. A hétvégén kontinensünk északi részén sokfelé alakul ki havazás, hózápor.

A ciklonrendszerhez kapcsolódó frontok teszik változékonnyá Közép-Európa és a Kárpát-medence időjárást is. Szombat viharos, helyenként orkán erejű szél kíséretében egy hidegfront robog át a térség felett, sokfelé okozva kiadós esőzéseket. A szeles, csapadékos idő vasárnap is folytatódik.

A mediterrán országokban pedig igazi tavaszt, helyenként már-már nyarat idéző az időjárás. Az Ibériai-félsziget időjárást alakító anticiklon területén a szinte zavartalan napsütésben helyenként már 25 fokig melegszik a levegő. Hasonlóan szép idővel találkozhatunk Olaszország déli részén és Görögországban is, ahol a legmagasabb nappali hőmérsékletek 20 fok közelében alakulnak.