Hónapok óta tart az aszály Új-Zélandon

Vágólapra másolva!
A hét végén egy ciklonnak köszönhetően kiadós esőzés zajlott Új-Zéland északi szigetén. A hónapok óta tartó aszály következtében a felszíni és felszín alatti vízkészletek egyaránt kiürülőben vannak.
Vágólapra másolva!

A hétvégén 6 órán keresztül tartó felhőszakadás sem tudta enyhíteni a hónapok óta tartó aszályt Új-Zéland északi szigetén. A vihar alkalmával 50 millimétert meghaladó csapadék hullott Wellington térségében. A kis vízgyűjtőterületre lehulló, nagy intenzitású csapadék következtében hirtelen árhullám alakult ki a főváros közelében. Az óriási csapadék megrongálta az elektromos vezetékeket, így legkevesebb 200 házban szünetelt az áramellátás.

A hétvégi esőzés az elmúlt hetek második legnagyobb csapadékát adta, ám még most is akadnak területek, amelyek nem jutottak elegendő vízhez. Ide tartozik Waikato tartománya is, ahol mindössze 5 milliméter eső esett. A jelenlegi komoly aszály a század egyik legsúlyosabb vízhiányos időszaka az Új-Zélandi kormány állítása szerint.

Szakemberek szerint a hétvégén lehullott csapadék többszörösére lenne szükség ahhoz, hogy a jelenlegi vízhiány megszűnjön a tartományban. Ahhoz, hogy a normális állapot visszaálljon legalább négy napig egyfolytában esnie kéne az esőnek.

Időjárási szempontból februárban Új-Zélandnak öt kiemelkedő városa volt. Wellington volt a legnaposabb, Auckland a legmelegebb, a Waikato tartományban található Hamilton a legszárazabb és Christchurch a legcsapadékosabb.