Enyhül az aszály Ausztráliában

Vágólapra másolva!
A La Nina jelenségnek köszönhetően mérséklődik, az Ausztráliát évről évre sújtó aszály, állítják ausztrál klimatológusok. Az idei nyár az elmúlt hét év legcsapadékosabb nyara volt az országban.
Vágólapra másolva!

Az El Nino időjárási jelenségnek tulajdonított, szokatlanul száraz idő Ausztráliában először 2002-ben éreztette hatását. A közelmúltra visszatekintve 2006 és 2007 nyarán is komoly aszály sújtotta az országot, a 2007-es az évszázad egyik legsúlyosabb aszálya volt. A vízhiánytól küzdő területek közé tartozott Queensland délkeleti, Victoria állam déli része, az ország délnyugati területei, valamint a Murray-Darling folyórendszer.

Az idei nyár az elmúlt hét év legcsapadékosabb nyara volt az országban, de azért még így is akadtak olyan területek, amelyeket messze elkerült az eső. Blair Trewin klimatológus elmondása szerint a csapadékeloszlás nagy tér és időbeli változékonyságot mutat. Voltak olyan régiók, például Queensland és Új-Dél-Wales, ahol a kiadós esőzések következtében óriási árvizek alakultak ki.

A nyári esőzések összefüggésben állnak a Dél-Amerika nyugati partjainál megfigyelhető La Nina jelenséggel. La Nina idején a keleties passzátszelek megerősödnek, és Peru partjainál a hideg víz feláramlása intenzívebbé válik, így a tengerfelszín hőmérséklete több fokkal is hidegebb lehet az átlagosnál. Ugyanekkor Ausztrália partjainál melegebb lesz a tenger vize, aminek következtében heves csapadékhullás figyelhető meg a kontinens északi részénél.

Az idei nyár során az aszályt főként az ország déli, délkeleti részén okozott problémát. A farmerek azt remélik, hogy a La Nina időszak okozta kiadós esőzések az ősszel is tovább folytatódnak és átterjednek majd az ország déli részére is.

Az ausztrál kormány több mint három billió dollárt költött az aszály okozta károk enyhítésére 2001 óta.