Madagaszkár után újabb célpontja van a trópusi ciklonnak

Vágólapra másolva!
Elhagyta Madagaszkár partjait a Jokwe névre keresztelt trópusi ciklon. Útját délnyugati irányba folytatva tovább várhatóan vasárnap éri el Mozambik partjait.
Vágólapra másolva!

Elhagyta Madagaszkár partjait az Indiai-óceán térségében szerdán reggel kialakult Jokwe névre keresztelt trópusi ciklon. A meleg tengerfelszín felett mozgó vihar a folyamatos nedvesség- és energia-utánpótlásnak köszönhetően csütörtök délutánra a Saffir-Simpson skála szerinti I-es kategóriájú ciklonná erősödött.

A legfrissebb mérések szerint a ciklonban az átlagos szélsebesség megközelíti a 140 km/órát, a széllökések pedig meghaladják a 160 km/órát.

Jokwe heves esőzések és erős szél kíséretében csütörtök elhagyta Madagaszkár partjait. Útját délnyugati irányba, a Madagaszkárt Dél-Afrika partjaitól elválasztó Mozambiki-csatornában folytatja tovább.

Az előrejelzések szerint a ciklon tovább erősödik, és amikor szombaton eléri Mozambik partjait, a 180 km/órát megközelítő átlagos szélsebesség mellett 210 km/órát meghaladó széllökéseket lehet majd mérni.

Az afrikai országot januárban és februárban is komoly áradások sújtották. A meteorológusok szerint most azonban nem kell attól tartani, hogy újabb árhullám alakul ki az országban, hisz Jokwe csak a tengerparthoz közeli régiókban okoz kiadós esőzéseket.