Hőségrekordok dőlnek Ausztráliában

Vágólapra másolva!
Ausztrália déli részén a kontinens belsejéből érkező, forró és száraz levegőnek a következtében már több mint egy hete tart a forróság.
Vágólapra másolva!

Az ország délnyugati része felett elhelyezkedő nagy kiterjedésű anticiklon hatására túlnyomóan száraz napos időjárás alakult ki Ausztrália déli területein. A kontinens belseje felől fújó szél pedig sivatagi, forró levegőt szállít a térségbe.

Csütörtökön az Ausztrália déli részén lévő Adelaideben ismét 40 fok közelébe emelkedett a hőmérséklet. Így már 11 egymást követő napon mértek 35 foknál melegebbet a városban, ami új rekord. A korábbi rekordot Perth városa tartotta, ahol 1988. februárjában 10 egymást követő napon mértek 35 fok feletti értékeket.

Dél-Ausztrália állam fővárosában Adelaidben az átlagos nappali maximum hőmérséklet a hónapból eddig eltelt időszak alatt 37 fok, ami 11 fokkal tér el az ilyenkor megszokottól.

Csütörtökre az ország déli részén a szél is megerősödött, a széllökések helyenként meghaladják a 90 km/órát, emiatt különösen nagy a tűzveszély a térségben.

A meteorológusok előrejelzései szerint a meleg periódus egészen jövő hét csütörtökig folytatódik.