Nyári idő Dél-Spanyolországban

Vágólapra másolva!
Ibéria déli vidékein a sok napsütésben nagy területen közelíti meg a hőmérséklet a 30 fokot, idén a kontinensen először ide köszöntött be - egy két napra - a nyár.
Vágólapra másolva!

Miközben a kontinens középső vidékén a meleg és hideg légtömegek viharos szelekkel kísért "harca" folyik, a kontinens délnyugati vidékén anticiklon hatására csendes, napos idő alakult ki. A magasban átmenetileg délies áramlás alakult ki, amely Marokkó felől szubtrópusi, száraz levegőt hoz. A napmagasság a 40. szélességi körtől kissé délre fekvő területeken már elég nagy ahhoz, hogy a hőmérséklet-emelkedés a felszínen is megjelenjen.

Spanyolország déli részén kedden kezdődött a melegedés. Szerdán már nagy területen lépte át a hőmérséklet a 25 fokot, a legmagasabb értékek 28 fok körül alakultak. Csütörtökön is hasonló értékek fordultak elő. A térségben pénteken és szombaton tetőzik az első nyári jellegű meleghullám. Várhatóan a kontinensen idén először a 30 fokot is átlépi a hőmérséklet, amire Costa Blanca közelében van a legnagyobb esély.

A nyár persze most csak átmeneti, vasárnap egy érintő hidegfront néhány fokos lehűlést hoz.