Európa déli részére megérkezett a nyár

Vágólapra másolva!
A kontinens északi és középső területein ciklonok és frontjaik okoznak változékony, csapadékos, egészen északon kifejezetten télies időjárást. A mediterrán országokban ezzel szemben egy nagykiterjedésű anticiklon helyezkedik el, területén a sok napsütés hatására helyenként már igazi nyári idő alakult ki.
Vágólapra másolva!

Szombaton a középpontjával a Skandináv-félsziget keleti része felett elhelyezkedő ciklon okoz csapadékos, helyenként igazi téli időjárást. Finnország északi területein nappal is -5 fok körül alakul a hőmérséklet, és a térségben sokfelé várható kisebb havazás a hétvégén.

A Brit-szigetektől délnyugatra, az Atlanti-óceán felett kialakult ciklon szombaton éri el a szigetország területét. A hét elején viharok tépázta országban a hétvége időjárása sem lesz kellemes, a déli területeken kiadós csapadékra és országszerte viharossá fokozódó szélre lehet számítani. A ciklon felhőzete lassan eléri a kontinens nyugati részét is, de eleinte csak Franciaországban, és az Ibériai-félsziget északi részén okoznak esőzéseket. A keleti irányba mozgó frontok, fokozatosan elérik a kontinens középső területeit is.

A mérsékelt délies széllel szombaton átmenetileg meleg, száraz légtömegek érkeznek Közép-Európa fölé. Így a térségben kellemes tavaszias időre lehet számítani, a változó felhőzet mellett hosszabb-rövidebb időre mindenhol kisüt a nap. A legmagasabb nappali hőmérséklet a térségben általában 15 fok körül alakul. Vasárnap aztán beborul az ég, és a korábban a kontinens nyugati részén kiadós esőzéseket okozó frontok megérkeznek a kontinens középső területei fölé is, és itt is elered az eső.

A mediterrán országokban anticiklonális hatások alakítják az időjárást. A sok napsütés hatására szinte már igazi nyári idővel találkozhatunk a déli országokban. Spanyolország déli részén már sokfelé 25 fok felett tetőzik a hőmérséklet, de Olaszország déli tájain is 20 fok feletti értékekkel találkozhatunk.