Hideg, csapadékos ünnepi hétvége Európában

Vágólapra másolva!
A kontinens időjárását alakító gyors mozgású ciklonok hatására Európa-szerte csapadékos és hideg időjárás uralkodik. A húsvéti ünnepek alatt is sokfelé kell esőre, az északi országokban havazásra számítani.
Vágólapra másolva!

Kisebb ciklonok közvetítésével sarkvidéki légtömegek indultak meg a kontinens középső és nyugati vidékei felé. Pénteken a kontinens északnyugati részén elhelyezkedő markáns ciklon területén a hideg mellé kiadós csapadék is társul, és a térségben sokfelé várhatók záporok, hózáporok, helyenként zivatarok. Németország és Franciaország térségében a legmagasabb nappali maximumok 4, 7 fok között alakulnak.

A fokozatosan kelet felé mozgó ciklon az esti órákban már a kontinens középső területein is érezteti hatását, sokfelé elered az eső, a hegyekben pedig kiadós havazásra van kilátás.

Kellemes tavaszi idővel egyedül az Ibériai-félsziget térségében találkozhatunk, ahol egy anticiklon alakítja az időjárást, és a napos, száraz időben 20 fok közelében tetőzik a hőmérséklet.

Szombaton egy sekély mediterrán ciklon hatására a Földközi-tenger térségében is egyre többfelé ered el az eső. A ciklon felhőtömbjei hazánkat is elérik, és országszerte kiadós csapadékot szolgáltatnak.

A kontinens nagy részén tovább hűl a levegő, Skandináviában a legmagasabb nappali hőmérsékletek -1, -8 fok között alakulnak, Nyugat-Európában pedig általában +5 fok körüli maximumokat mérhetünk majd.

Vasárnap és hétfőn sem lesz számottevő változás az időjárásban. A kontinens felett örvénylő ciklonok továbbra is sokfelé okoznak majd esőt és havazást. Szikrázó napsütéssel és kellemes meleggel továbbra is csak Spanyolország déli részén találkozhatunk.