Hőhullám után hóesés - Ausztráliában gyorsan változik az idő

Vágólapra másolva!
Több mint két hétig tartott a forróság Ausztrália déli részén, ahol emiatt sorra dőltek meg a melegrekordok. A déli államokban, az embert próbáló forróság után, most helyenként a 10 fokot is alig haladja meg a hőmérséklet.
Vágólapra másolva!

A szokatlan hőhullám annak a Tazmán-tenger felett kialakult anticiklonnak volt a következménye, amely több mint két hétig alakította az ország délnyugati államainak időjárását. A példátlanul hosszú hőhullám legmelegebb napján 40,5 fokot mértek Adelaidben, ahol a hőmérséklet 15 egymást követő napon tetőzött 35 fok felett.

A szerdai maximum hőmérsékletek 10 fok közelében alakulnak a kontinens déli részén, amely legalább 12 fokkal marad el az ilyenkor megszokottól, és körülbelül 20, 25 fokkal hidegebb az elmúlt hetek időjárásához képest.

Melbournben a mai nap a maga 19 fokos hőmérsékletével, az elmúlt három hónap leghidegebb napja volt. A várost a délutáni órákban heves záporok érték el, amelyek gyorsan lehűtötték a levegőt, szokatlanul hideg 11 fokos hőmérsékletre.

A hirtelen váltás a délnyugat felől érkező hideg levegőnek a következménye, amely a következő napokban is alakítja majd a kontinens déli részének időjárást. Így a télies időjárás a hét végig biztosan folytatódik a térségben, kiadós havazást okozva a hegyekben.