Egy napig tartott az áprilisi tél Németországban

Vágólapra másolva!
Hétfőn Németország északi és nyugati területein sokfelé fordult elő havazás, heves hózápor. Egy napra fehérré változtak a tájak, miközben jelentős fennakadás volt a közlekedésben. A kedd reggeli hóeséseket követően néhány órával már tavasziasabb hangulata volt az időjárásnak, elolvadt a hó.
Vágólapra másolva!

Egy markáns ciklon nyugati oldalán még vasárnap délután sarkvidéki eredetű levegő árasztotta el a Nagy-Britanniától Lengyelországig tartó térséget. Sokfelé fordult elő heves hózápor, sőt Németországban többórás intenzív havazás is kialakult.

Hétfőn elsősorban a nyugati és északi német területeken, általában 200-300 méter felett havazott. Az 5-10 centis hó átmenetileg jelentősebb fennakadásokat is okozott. Kedd hajnalban a kisebb ciklon hatására a Balti-tenger partvidékén alacsony területen is kialakult hóesés, amelyben csaknem 10 centis hóréteg alakult ki. Napközben a hó jelentős olvadáson ment keresztül, a hólé azonban este még lefagyhat.

A térségben átmenetileg pár fokot javult az idő, de a hőmérsékletek továbbra is csak a kora tavasznak felelnek meg.

Hazánkban a hétfő esti hidegfront hatására a Börzsöny legmagasabb csúcsain fordult elő havazás. Kedd reggelre a 600 méter feletti térséget 5 cm hó borította, amely délre teljesen elolvadt.