Rövid hőhullám Angliában

Vágólapra másolva!
Az előrejelzések szerint várhatóan szombatig tart a hét elején kezdődött hőhullám Angliában. Az ország déli részén a zavartalan napsütésben sokfelé már 25 fok fölé melegszik a levegő, míg a tenger vize eléri a 22 fokot.
Vágólapra másolva!

A Brit-szigetek fölött elhelyezkedő anticiklon hatására már napok óta tart a száraz, meleg idő a szigetországban. Az előrejelzések szerint a következő napokban tovább melegszik a levegő, és a rövid hőhullám egészen szombatig tart.

A meleg déli országrészbe a keleti szelek biztosítják a folyamatos meleg utánpótlást, melynek következtében sokfelé már ma is elérte a 25 fokot a hőmérséklet. A tenger vize is kellemesen felmelegedett, a déli partok közelében 20, 22 fokos a vízhőmérséklet.

Az elmúlt évek változékony időjárású nyarai után, a brit meteorológiai szolgálat, a Met Office előrejelzése szerint idén visszatér a tipikus angliai nyár, a néhány napos meleget felhőszakadások szakítják meg, de azért lesznek olyan időszakok is, amikor bőséges csapadék hullik majd.

A mostani hőhullám egybe esik az Angol Bőrgyógyászok Egyesületének kampányával, amelyben arra igyekeznek felhívni a lakosság figyelmét, hogy megfelelő védelem nélkül ne töltsenek hosszabb időt a napon. A legújabb kutatásokból ugyanis kiderül, hogy az európai országok közül Angliában található a legtöbb bőrrákos megbetegedés a fiatalok körében.

A globális felmelegedés következtében egyre gyakoribbá váló hőhullámok a szigetországban is sűrűsödnek, és egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint 25 százalék az esélye annak, hogy a szervezetet megterhelő hőségnek 2017-ig csak Angliában 6000 halálos áldozata lesz. Az ország legmelegebb része a délkeleti országrész lesz, most is ott mérik a legmagasabb hőmérsékleteket.