Vágólapra másolva!
A Csendes-óceán keleti medencéjében szerdán alakult ki a Rammasun névre keresztelt trópusi vihar. A nyílt tengerfelszín felett mozgó ciklon, a hét végére a Saffir-Simpson skála szerint III-as kategóriájú tájfunná erősödhet.
Vágólapra másolva!

A Csendes-óceán keleti medencéjében, a Fülöp-szigetektől keletre kialakult tájfunban a legfrissebb mérések szerint az átlagos szélsebesség már meghaladja a 120 km/órát, a széllökések pedig megközelítik a 150 km/órát.

A Fülöp-szigetek keleti felét súroló tájfun a meteorológusok figyelmeztetése szerint kiadós esőzést okoz majd a térségben, ami hirtelen áradásokat és földcsuszamlásokat okozhat. Főként az alacsonyabban fekvő területeken és a hegyek közelében élők vannak veszélyben.

A több ezer halálos áldozatot követelő Nargisnál valamivel gyengébb Rammasun, a modellfuttatások szerint a következő napokban tovább erősödik, és vasárnapra a 185 km/órás átlagos szélsebesség mellett, a széllökések meghaladhatják a 230 km/órát.

Az északi, északkeleti irányba mozgó vihar a Fülöp-szigetek mellett, a hétvégén várhatóan Japán délkeleti partjait is érinti majd.